Європі доведеться подвоїти військову допомогу Україні, щоб повністю замінити США

Європі доведеться подвоїти військову допомогу Україні, щоб повністю замінити США

Аналіз
Укрінформ
Щоб повністю замінити військову допомогу США у 2024 році, Європі доведеться подвоїти поточний рівень і темпи допомоги.

Кільський інститут світової економіки робить такий висновок у новому огляді підтримки України, Ukraine Support Tracker, передає Укрінформ.

Станом на 15 січня 2024 року Європейський Союз та його країни-члени анонсували загальну суму у 144 мільярди євро допомоги від початку повномасштабного вторгнення, але лише 77 мільярдів з них виділили на конкретні цілі.

«З остаточним затвердженням фінансової допомоги ЄС для України вартістю 50 мільярдів євро фінансова допомога Україні здається забезпеченою», – зазначив голова групи дослідників Ukraine Support Tracker Крістоф Требеш, додавши, що водночас динаміка військової допомоги сповільнилася.

З 1 листопада 2023 року по 15 січня 2024 року нова військова допомога (зобов’язання) від 40 країн склала 9,8 мільярда євро. Приблизно за той же період минулого року зобов’язання становили 27 мільярдів євро, з яких 21 млрд євро надійшло від США. Наразі військова допомога продовжує надаватися кількома великими донорами, такими як скандинавські країни, Німеччина чи Велика Британія, тоді як більшість колишніх «донорів» обіцяли мало або взагалі нічого нового.

Водночас загалом загальна сума нових зобов’язань – військових, фінансових і гуманітарних – дещо зросла з моменту останнього оновлення і сягнула 13,8 мільярда євро (тут не враховується пакет ЄС на суму 50 мільярдів євро, який уже був оголошений ще у 2023 році і тому вже фігурував у звітах).

Читайте також: ФРН планує збільшити в 3-4 рази постачання артснарядів в Україну - Пісторіус

У військовій сфері дані також показують велику різницю між обіцяною та реально виділеною допомогою. Німеччина залишається найбільшим європейським військовим донором із військовими зобов’язаннями на загальну суму 17,7 мільярда євро з лютого 2022 року, з яких 9,4 євро наразі виділено на конкретні військові пакети, передані Україні.

Нещодавно Велика Британія оголосила про нову військову допомогу в розмірі 2,9 мільярда євро, завдяки чому її загальні військові зобов’язання становлять 9,1 мільярда євро. Згідно з даними, з цієї суми 4,8 млрд євро виділено до середини січня 2024 року.

Якщо дивитися на Північні країни, то Данія збільшила свої військові зобов’язання перед Данським фондом України на 3,5 мільярда євро з листопада, що зробило її одним із найбільших військових донорів у відсотках щодо валового внутрішнього продукту (ВВП). Наразі Данія зобов’язалась надати 8,4 мільярда євро на військову допомогу, з яких 4,5 мільярда було виділено.

Читайте також: Іспанія анонсувала швидку передачу Україні партії бронемашин M113

Норвезька багаторічна програма Нансена вартістю 6,6 мільярда євро продовжує спрямовувати кошти на військові цілі, такі як протиповітряна оборона та боєприпаси, із загальними військовими асигнуваннями зараз близько 1 мільярда євро.

Залишається дуже невизначеним, чи нададуть США подальшу військову допомогу у 2024 році. Загалом із лютого 2022 року США виділили близько 43 мільярдів євро на військову допомогу, тобто близько 2 мільярдів євро на місяць.

«Європі доведеться принаймні подвоїти свої поточні зусилля з військової підтримки, якщо Сполучені Штати не нададуть подальшої підтримки. Це виклик, але зрештою питання політичної волі. Країни ЄС є одними з найбагатіших у світі, але вони не витратили ще й 1% свого ВВП на підтримку України», - констатує Требеш.

Ukraine Support Tracker містить перелік і кількісну оцінку військової, фінансової та гуманітарної допомоги, наданої Україні з 24 лютого 2022 року. Останнє оновлення охоплює період до 15 січня 2024 року. Аналіз проводиться на основі допомоги 40 країн. Трекер містить список зобов’язань між урядами; приватні пожертви або пожертви від міжнародних організацій, таких як МВФ, не включені до основної бази даних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-