Санкції США зупинили постачання газу з російського СПГ-проєкту - Bloomberg

Санкції США зупинили постачання газу з російського СПГ-проєкту - Bloomberg

Укрінформ
Початок поставок з нового російського проєкту «Арктик СПГ 2» скрапленого природного газу буде відкладено, оскільки компанія оголосила про форс-мажор із поставками через дію санкцій США.

Ця новина призвела до підвищення цін на газ в Європі. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg із посиланням на поінформовані джерела.

Російський «Новатек», який керує проєктом «Арктик СПГ 2», надіслав повідомлення про форс-мажор деяким із покупців об’єкта. За словами джерел, санкції, введені Сполученими Штатами проти проєкту в листопаді, наразі унеможливили поставки газу.

«Попри те, що перспективи «Арктик СПГ 2» вже були затьмарені через заходи США, цей крок створює значні проблеми для проєкту і може обмежити додаткові поставки СПГ на світовий ринок цієї зими», - йдеться у матеріалі.

«Новатек» планував запустити виробництво на першій з трьох ліній до кінця цього року з метою отримання перших поставок із заводу на початку 2024 року.

Форс-мажорні обставини «не обов’язково означають, що СПГ не експортуватиметься з «Арктик СПГ 2», а лише те, що зовнішні чинники, найімовірніше, завадять «Новатеку» виконати усі свої контрактні зобов’язання, сказав аналітик Energy Aspects Ltd Джейк Хорслен.

Європейські ціни на газ зросли на 8,3%, перш ніж піднятися на 2% і сягнули 34,20 євро за мегават-годину. Акції «Новатек» відкотили назад раніше досягнуте у Москві, знизившись на цілих 4,8% і сягнувши найнижчого рівня на закритті з липня, йдеться у матеріалі.

Читайте також: Німецька держкомпанія відновила торгівлю скрапленим газом із РФ - Bloomberg

Окрім цього, «Арктик СПГ 2» має вирішальне значення у прагненні Росії збільшити виробництво СПГ більш ніж утричі до кінця десятиліття. Завод також має намір забезпечити значну частину поставок газу, які за очікуваннями запустять наступного року, заявив Талон Кастер, аналітик Bloomberg Intelligence.

Як повідомлялося, у вересні російський газовий монополіст "Газпром" доставив у Китай свій перший вантаж скрапленого природного газу Північним арктичним морським шляхом. Судно було в дорозі один місяць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-