Країни G7+ та Україна започаткували Партнерство у сфері чистої енергії

Країни G7+ та Україна започаткували Партнерство у сфері чистої енергії

Заява
Укрінформ
На Конференції ООН зі зміни клімату COP28 країни G7+ та Україна започаткували Партнерство у сфері чистої енергії для сталого відновлення та реконструкції енергетичної системи нашої держави.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в опублікованій на сайті британського уряду Спільній заяві країн G7+, міжнародних організацій та уряду України як членів новоствореного Партнерства з чистої енергії.

"Оскільки Росія продовжує невпинні атаки на енергетичну інфраструктуру, ми, члени Координаційної групи G7+ з підтримки енергетичної системи України та уряд України, продовжуємо рішуче засуджувати дії РФ та вимагаємо притягнення до відповідальності всіх, хто причетний до цих атак. Ми зобов'язуємося продовжувати підтримувати Україну, надаючи значну надзвичайну допомогу, щоб допомогти відновити і стабілізувати енергетичну мережу та підготуватися до цієї зими", - зазначається у заяві.

Її автори нагадують, що понад 300 млн євро було надано Фонду енергетичної підтримки України Енергетичного співтовариства з метою відновлення та захисту критично пошкодженої інфраструктури України. Члени цієї групи також підтримують надання та закупівлю щонайменше 65 високовольтних автотрансформаторів та шести мобільних газотурбінних генераторів.

Читайте також: Кулеба скоординував з країнами G7 допомогу енергосистемі України взимку

"На Конференції з відновлення України в Лондоні в червні 2023 року ця група взяла на себе зобов'язання розвивати Партнерство у сфері чистої енергії для підтримки сталого відновлення та реконструкції України. На COP28 ми раді офіційно оголосити про створення нового, розширеного Партнерства за чисту енергію на знак визнання нещодавнього прогресу України в реалізації ключових реформ в енергетичному секторі та значних інвестицій міжнародних партнерів у майбутнє чистої енергетики в Україні", - сказано у заяві.

Партнерство об'єднує уряд України, двосторонніх донорів, ключові міжнародні організації та фінансові установи, а також представників приватного сектора. Після Конференції з відновлення України в Лондоні до Партнерства чистої енергії також доєдналися: Міжнародна фінансова корпорація Групи Світового банку, чия платформа "Дії зі зміцнення економічної стійкості" вже інвестує 2 млрд дол. у зелену, стійку реконструкцію України; Українська енергетична ініціатива Глобального договору ООН, яка виступатиме голосом приватного сектора в рамках Партнерства чистої енергії; Міжнародне агентство з відновлюваної енергетики (IRENA), яке має на меті підтримати перехід України до сталого енергетичного майбутнього шляхом мобілізації "зелених" інвестицій.

Читайте також: Україна та Італія співпрацюватимуть у розвитку відновлюваної енергетики

Партнерство у сфері чистої енергії слугуватиме форумом для обговорення, координації та обміну знаннями з метою надання підтримки для відновлення, просування реформ та залучення приватного сектора до переходу України до чистої енергетики. Члени Партнерства продовжуватимуть підтримувати зусилля України, спрямовані на негайне, середньострокове та довгострокове відновлення та реконструкцію енергетичного сектору.

Як повідомляв Укрінформ, на кліматичному саміті ООН (COP28) у суботу в ОАЕ уряди 117 країн ухвалили потроїти використання відновлюваних джерел енергії до 2030 року, щоб скоротити частку викопного палива у світовій енергетиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-