Волкер назвав чотири аспекти енергетичної безпеки України нинішньої зими

Волкер назвав чотири аспекти енергетичної безпеки України нинішньої зими

Укрінформ
Колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер назвав чотири аспекти енергетичної безпеки України на нинішній зимовий період, найпершим з яких є стримування Росії.

Своє бачення цього питання Волкер виклав під час онлайн-включення у ході Київського міжнародного економічного форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дипломат зазначив, що питання енергетичної безпеки слід розглядати в розрізі загальної безпеки України, тож оборонна підтримка Сполученими Штатами України буде продовжуватися і залишатиметься потужною.

Читайте також: На Харківщині через обстріл пошкоджені об'єкти газотранспортної інфраструктури - Міненерго

«Я б виокремив чотири аспекти енергетичної безпеки України на цей зимовий період. Перше, що необхідно зробити, - це стримати російські атаки, бо стримування – це поєднання багатьох аспектів», - сказав Волкер.

У цьому контексті він нагадав, що Україна кілька тижнів тому продемонструвала спроможність уражувати енергетичну мережу Росії (у Курській області Росії внаслідок атаки безпілотника 26 вересня без світла залишилися сім населених пунктів - ред.)

«Я думаю, це демонструє росіянам: якщо вони намагатимуться зробити в Україні те, що робили минулої зими, то вони можуть очікувати, що Україна завдаватиме атак по російській енергомережі, а це впливатиме на російське населення. Цього не хоче ніхто, але важливо продемонструвати Росії, що це може статися. Це може бути стримуючим чинником», - вважає колишній спецпредставник США з питань України.

Читайте також: У Києві відпрацювали алгоритм дій у разі знеструмлення критичної інфраструктури

По-друге, зазначив Волкер, треба підвищити захист українських енергоспоруд, певні кроки для чого вже зроблені.

Третім аспектом він назвав максимальне розосередження системи енерговиробництва та енергорозподілу і можливість комбінування різних джерел енергії, щоб зменшити вплив на енергосистему майбутніх російських атак.

Четверте – це інтеграція України до ЄС, що забезпечить підтримку у сфері фізичного захисту, а також міжнародну підтримку подальшої роботи енергетичного сектору та економіки.

«Євроінтеграція у секторі енергетики та проведення необхідних реформ у енергетичному секторі, безумовно, підвищить стійкість України», - переконаний Волкер.

Читайте також: Дорожня карта реформ для України: відновлення економіки

Як повідомлялося, Україна і США наприкінці вересня підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці для забезпечення стійкості енергосистеми України, що включає 522 млн доларів на її зміцнення, з яких 100 млн – за виконання певних умов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-