В Анкарі відбувся показ фільму «20 днів у Маріуполі»

В Анкарі відбувся показ фільму «20 днів у Маріуполі»

Фото
Укрінформ
У столиці Туреччини пройшов показ української документальної стрічки «20 днів у Маріуполі», у в межах якого відбулася зустріч глядачів із захисниками Маріуполя.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«Україна страждає від війни вже більше двох років. Маріуполь став символом опору. Ми всі пам'ятаємо про це, ми пам'ятаємо про наших героїв. І сьогодні ми маємо можливість не лише подивитися цей фільм, а також послухати наших героїв, почути з перших вуст правду про війну, про жорстокість Росії, про воєнні злочини вчинені щодо цивільного населення та про героїчний опір українських захисників та цивільних», – сказав у вступному слові посол України в Туреччині Василь Боднар. 

Дипломат подякував колегам з посольств, акредитованих в Анкарі, за підтримку з боку їхніх країн України та українців у боротьбі проти російської агресії та закликав надавати цю підтримку й надалі. 

«Більше ніж два роки українці боронять не лише свою країну, а також наші спільні європейські та спільну безпеку. Ця війна призводить до щоденних страждань українців. І ми намагаємося робити все, що можемо щоб підтримати вас. Моя країна Німеччина надає військову, політичну, гуманітарну підтримку… У Німеччині знайшли прихисток близько 1 млн українців», – сказав у вступному слові посол Німеччини в Туреччині Юрген Шульц. 

Читайте також: У Дубаї відбувся перший публічний показ фільму «20 днів у Маріуполі»

Німецький дипломат наголосив на тому, що його країна також готується до роботи на наступному етапі – після того, як України захистить свою територіальний суверенітет та цілісність, одним із найважливіших завданнь буде відновлення. Він також висловив впевненість в успішному проведенні саміту з відбудови України в Берліні 11-12 червня цього року та сподівання на участь Туреччини в ньому.

В Анкарі відбувся показ фільму «20 днів у Маріуполі» / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Перед учасниками заходу виступили офіцер міжнародного співробітництва бригади «Азов», майор Марта Штурма, молодші сержанти Ігор Чевпан та Асан Ісенаджиєв.

Під час боїв у Маріуполі Ігор був важко поранений і майже рік переховувався в окупованому місті, де вижив та звідки виїхав за підтримки місцевих жителів та українських розвідників. Асан – колишній фельдшер «Азова», перебував в облозі на «Азовсталі», у полоні після виходу з комбінату, де пережив нескінченні тортури, теракт в Оленівці. Нині звільнився за станом здоров’я, бере участь у цивільних навчаннях як інструктор та збирає гуманітарну допомогу для ЗСУ.

«Цей фільм розкриває лише частину тих страждань і трагедій, які доводиться пережити Україні та українцям через російське вторгнення... Це було важливо усім нам подивитися цей фільм, аби пригадати яким був початок війни, аби докладати ще більше зусиль для її завершення. Ми ніби побачили зсередини, що таке війна насправді.  Це були ті дні, коли ще навіть не було зрозуміло, чи буде Україна готова протистояти агресору і завдяки військовим захисникам України та простим українцям, завдяки захисникам Маріуполя, весь світ побачив цей героїзм», – сказав посол Чехії в Туреччині Павел Вацек.

Учасники заходу відзначили, що такі фільми край потрібні для показу, особливо перед іноземною аудиторією.

«Думала, що морально вже готова була для перегляду фільму і не сприйму так близько до серця. Бо людина на жаль, звикає до цих подій, до цих кадрів, які ми бачили протягом двох років. Але це зовсім не так. Щойно наші воїни вийшли на сцену, не стримала емоцій. І перші кадри, як тільки почула звук сирени, пригадала перші дні і як це відбувалося, серце зупинилося і мурашки по тілу. Дуже важко. Половина фільму минула в сльозах», – поділилася враженнями від перегляду киянка, студентка Близькосхідного технічного університету в Анкарі Каріна Келіогло. 

Присутні вшанували хвилиною мовчання усіх, хто поліг, захищаючи Україну.

Як відомо, фільм «20 днів у Маріуполі» отримав визнання критиків після світової прем’єри на кінофестивалі Sundance 2023, де він переміг у конкурсі документальних фільмів Sundance World Cinema. Пізніше він здобув премію «Оскар» у категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм». Фільм також отримав премію BAFTA та премію Гільдії режисерів Америки.

Захід відбувся за організації та сприяння посольства України в Туреччині, посольства Німеччини в Туреччині та Ґете-Інституту в Анкарі.

Участь у показі взяли дипломати закордонних посольств, акредитованих в Анкарі, представники української, кримськотатарської, гагаузької громад в Туреччині та інтелектуальних кіл Туреччини.

Як повідомляв Укрінформ, авторам фільму «20 днів у Маріуполі» вручили Шевченківську премію. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-