МЗС доопрацьовує стратегію створення глобального українського простору - посол

МЗС доопрацьовує стратегію створення глобального українського простору - посол

Ексклюзив
Укрінформ
МЗС України разом з іншими структурами доопрацьовує стратегію створення глобального українського простору, де кожен українець або українка відчуватиме себе частиною глобальної української родини та допомагатиме Батьківщині на шляху до Перемоги та у відбудові, а також захоче повернутися згодом додому.

Про три напрями роботи в цьому аспекті кореспондентові Укрінформу сказала посол з питань світового українства МЗС України Мар’яна Беца.

Вона зазначила, що МЗС наразі, за дорученням Президента, перезавантажує співпрацю і взаємодію зі світовим українством з огляду на безпрецедентні виклики, спричинені російським повномасштабним вторгненням в Україну. Для цього в МЗС була створена окрема посада посла з питань світового українства, на яку й було призначено кадрову дипломатку.

«Моє завдання полягає якраз у розбудові нової взаємодії, нової комунікації з українством і підготовці відповідної стратегії МЗС щодо співпраці з глобальним українством. Наразі ця стратегія перебуває на стадії фіналізації, її буде представлено найближчим часом на публічне обговорення», - сказала посол.

Головну мету вона сформулювала як створення глобального українського простору, де кожен українець, де б він не був, відчував би себе частиною глобальної української сім’ї, глобальної української родини.

Читайте також: Україна працює над новою стратегією партнерства зі світовим українством – посол

Забезпечити цю взаємодію планується через три основні напрями.

Перше - це «зміцнення ідентичності та максимальне запобігання асиміляції українців за кордоном», максимальне сприяння в реалізації мовних, освітніх, культурних, релігійних прав.

Друге – безпосередній захист і лобіювання інтересів України у світі. Саме під час російської агресії, ще з 2014 року, а особливо після початку повномасштабного вторгнення, стало зрозуміло, наскільки потужним є голос українців у світі, зауважила представниця МЗС. Як приклад вона згадала заходи на підтримку України, мітинги, волонтерську роботу, організацію гуманітарної допомоги, реабілітацію наших військових, пошук дронів тощо. Все це - надзвичайно потужна допомога.

«І ми розуміємо, що кожен світовий українець є фактично народним амбасадором України», - підкреслила Беца.

Третє, за її словами, це питання залучення світових українців до реформування України, до її відновлення. Це, визнала посол, надзвичайно складний напрям, який зараз іще опрацьовують.

«Ми розуміємо, наскільки важливо нам у перспективі повернути наших людей, Україні потрібні наші громадяни, потрібні закордонні громадяни, які є етнічними українцями. Це посилює нас як державу. Їх участь є важливим внеском у нашу майбутню Перемогу», - підкреслила Беца.

Вона зазначила, що МЗС працює, щоб знайти правильні механізми та створити разом з іншими органами виконавчої влади умови або передумови для майбутнього повернення українців та їх реінтеграції та участі в житті держави.

У межах свого мандату Беца наразі здійснює низку закордонних візитів, знайомиться з громадами. Вже була в Польщі, Бельгії, в Бухаресті на саміті світового українства, де були представлені близько 200 учасників з 70 країн світу.

«Мені було надзвичайно важливо напряму поспілкуватися з громадами країн, зокрема таких віддалених, але для нас дуже важливих регіонів, як Латинська Америка, Африка, Азія, зрозуміло, але також з Європи, США та Канади», - сказала співбесідниця агентства.

Такий формат прямого діалогу Беца назвала важливим і корисним. У Берліні, в рамках конференції, яка передує великій Конференції з відновлення в червні, також відбулися знайомства, адже в Німеччині представлено дуже багато організацій - молоді, енергійні, активні, які абсолютно готові залучатися до різних форматів співпраці щодо відновлення та інших механізмів, які наблизять Україну до перемоги, сказала посол.

«Ми хочемо вибудовати стратегічне партнерство, щоб ми працювали як партнери - держава та всі українці за кордоном - у реалізації зовнішньополітичних інтересів, відбудові України. Для цього потрібний чесний, відкритий діалог», - підкреслила представниця МЗС.

Беца взяла участь у конференції «Діаспора та глобальна українська спільнота - сильні партнерки у відновленні України», яка пройшла в Берліні цього тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-