Роботи українських художниць представили на найбільшій артвиставці Туреччини

Роботи українських художниць представили на найбільшій артвиставці Туреччини

Фото
Укрінформ
Український стенд було представлено на ARTAnkara Contemporary Art Fair, яка є однією з головних щорічних мистецьких подій Туреччини. 

Цьогоріч свої роботи представили українські художниці - представниці української діаспори з Анкари та Стамбула, повідомляє кореспондентка Укрінформу.

«На ArtAnkara представляю дві свої роботи. Перша робота присвячена подіям, які відбулися з підривом Каховської ГЕС минулого року. Моя рідна країна проживає дуже важкі часи і я хотіла розповісти про те, що відчуваю зсередини. Важко знайти емоції, коли важко тримати пензля і твої рідні знаходяться в Україні. Але ми маємо працювати, давати нові меседжі про те, що відбувається в нашій країні», – сказала в коментарі агентству художниця Тетяна Мюсевітоглу, яка робом з Херсона, нині проживає в Стамбулі.

Трагедію Херсонщини з підривом російськими військами Каховської ГЕС художниця зобразила на автопортреті. Для неї це особиста трагедія та глибокі переживання, бо її батько є очевидцем катастрофи, спричиненої підривом гідроелектростанції, й досі залишається в Херсоні.

Це одна робота художниці – інсталяція «Тіні», присвячена жертвам російського обстрілу залізничного вокзалу в Краматорську у травні 2022 року.

«Чотири тисячі цивільних чекали на потяг, тікаючи від війни. Одна російська ракета забрала життя 50 людей. Ці фігури - не вигадані, це реальні люди, які там загинули, їхні історії й навіть пози відтворені в цій роботі. Робота виконана на автосклі. Це символічно, бо під час бомбардувань люди часто гинуть не від уламків ракет, а від уламків скла. Як кажуть, що від них залишилися лише тіні. Ці тіні можна побачити на моїй інсталяції», – розповіла Тетяна Мюсевітоглу. 

Художниця та мисткиня Ольга Графова Ділек, яка живе та працює в Анкарі 28 років.  

«Цього року ArtAnkara відбувається вдесяте, але найбільше мені запам'яталася виставка 2022 року. Я мала брати в ній участь, але після початку війни я не мала жодних сил і бажання (ArtAnkara 2022 проходила 10-13 березня - ред.), але все вже було організовано і я вирішила все ж таки брати участь, аби розповідати усім, що сталося. Ви навіть не уявляєте, скільки підтримки я тоді отримала від громадян Туреччини та інших країн. Я навіть не очікувала на такий рівень емпатії та бажання допомогти», – розповіла Укрінформу Ольга Графова Ділек.

За її словами, попри «сіру палітру» настроїв через війну, художниця малює в яскравих кольорах як символ надії, сподівання на перемогу та мир. 

«Дуже хотіла представити на цій виставці одну з моїх робіт, створену в 2016 році. Вона дуже символічна. На ній видно образ жінки, на плечі якої сидить білий голуб. Жінка символізує Україну, нас усіх, а білий голуб – символ миру. Дуже хочеться, щоб він сів на наше «плече», залишався з нами й вже більше ніколи і нікуди не летів», – пояснила Ольга Графова Ділек.

Український стенд на виставці ArtAnkara представлений за сприяння посольства України в Туреччині.

«Представлені цього року на ArtAnkara роботи українських художниць передають весь біль та страждання, боротьбу та надії українців, віру в перемогу. Ми раді, що у нас є такі таланти, що ми під час війни Росії проти України та складних випробувань показуємо, що ми живемо, творимо, створюємо наміри на майбутнє з тим, щоб Україна після завершення війни, після нашої перемоги показала світу всі свої багатства, творчість саме через роботи наших художників», – сказав у коментарі агентству посол України в Туреччині Василь Боднар.

Усі кошти, виручені від продажу картин, будуть відправлені на благодійність, зокрема на закупівлю обладнання для лікарні в Херсоні.

Роботи українських художниць представили на найбільшій артвиставці Туреччини / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, 2023 року на виставці в Анкарі було представлено проєкти «ЦеГлинаАрт» за участі та під кураторством української художниці-керамістки Олесі Дворак-Галік та «Транзитні покоління» під кураторством мистецтвознавці Катерини Рай. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-