У Будапешті провели низку заходів зі вшанування Тараса Шевченка

У Будапешті провели низку заходів зі вшанування Тараса Шевченка

Фото
Укрінформ
Біля пам’ятника Кобзарю у Будапешті члени українських громадсько-культурних організацій, дипломати, пересічні українці, котрі постійно проживають в Угорщині, чимало переселенців та їхні діти зібралися, щоб ушанувати 210-ту річницю дня народження Тараса Шевченка.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Товариство української культури в Угорщині (ТУКУ).

Захід організували ТУКУ, Центральний провід самоврядування українців Угорщини  (ДОСУУ), Столичне самоврядування українців, Центр української культури та документації в Будапешті, Українська асоціація «Єдність», Самоврядування українців Ференцвароша (ІХ район столиці), посольство України в Угорщині.

В урочистостях також узяли участь угорський хор «Новус» та хор українок «Співочі». Вірші Тараса Шевченка декламували учні українських недільних шкіл.

До присутніх із короткою промовою звернувся тимчасовий повірений у справах України в Угорщині Іштван Балоґ.

Він зазначив, що угорські українці щороку традиційно збираються на площі імені Кобзаря біля його пам’ятника, який зведено з ініціативи голови Товариства української культури Угорщини (ТУКУ) Ярослави Хортяні, щоб схилити голови перед пам‘яттю Тараса Шевченка.

За словами пана Балоґа, поет боровся за відновлення національної свідомості, свободи, вільний розвиток мови, культури і політичної української нації, за яку сьогодні б’ються зі зброєю в руках на смерть з російськими окупантами українські воїни-захисники на полі бою. За його словами, Тарас Шевченко є для українців символом духовної незламності та національної незалежності.

Голова ТУКУ і Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО) Ярослава Хортяні у своїй промові наголосила на тому, що постать Тараса Шевченка і його літературна праця вже давно належить світовій спадщині. На кожному важливому святі і під час подій, коли вирішувалася доля України, Кобзар завжди присутній із нами.

Депутат Закарпатської обласної ради Наталія Штефуца передала вітання угорським українцям від їхніх друзів і шанувальників з України, родин військовослужбовців, які втратили на фронті батьків, чоловіків, волонтерів. Вона закликала до подальшого єднання закордонних українців і подякувала за матеріальну та моральну підтримку народу України і наближення перемоги над ворогом.

До пам’ятника Тарасу Шевченку квіти поклали представники Посольства України, ДОСУУ, Столичного самоврядування, ТУКУ, Ференцвароша, Йожефвароша, Нодьтейтеня, Ержейбетвароша, Чепеля, Асоціації «Єдність», Уйпешта, Обуди (ІІІ району) та Кюбані (X району).

У рамках заходу у Центрі української культури та документації відбулися Шевченківські читання. Члени ТУКУ читали вірші Кобзаря.

Відбулася презентація двотомного видання «Апостоли Свободи». Його презентувала упорядник Уляна Княгинецька, член Товариства української культури в Угорщині.

Учасники Вокальна студія «Solomija» під керівництвом Вікторії Рудник виконали пісні на слова віршів Тараса Шевченка.

Пісню «Свою Україну любіть» – музика Віри Мусатової, слова Т. Шевченка, виконала Рудник Вікторія, акомпанувала Наталія Герета.

Валентин Маліков та Ксенія Говорун виконали пісню «Думи мої» на музику Артема Півоварова.

Валентин Маліков заспівав пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» на музику Данила Крижанівсього.

ТУКУ подякувало за співпрацю Ігорю Шипайлі, Ярославі Лопіт і Вікторії Рудник.

Нагадаємо, у Будапешті 18 лютого відбулося відзначення Дня української культури в Угорщині, організоване Центром культури та документації за підтримки Столичного Самоврядування українців Угорщини та Самоврядування українців Ференцвароша.

Фото: ТУКУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-