МЗС завершує роботу над стратегією взаємодії з українцями за кордоном

МЗС завершує роботу над стратегією взаємодії з українцями за кордоном

Ексклюзив
Укрінформ
Розробка стратегії взаємодії України з українською всесвітньою спільнотою перебуває на фінальній стадії.

Документ, який незабаром буде представлено, дасть новий погляд на взаємодію з українцями, котрі перебувають за кордоном. Про це у коментарі Укрінформу повідомила заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець.

«В указі Президента (про історично населені українцями території РФ - ред.) згадано стратегію взаємодії України з українською всесвітньою спільнотою. Це не так, як було раніше - наша «стара» діаспора і трудові мігранти або студенти. У даному контексті йдеться і про громади закордонних українців, і про тимчасових вимушених переселенців, тобто про те, як взаємодіяти з цією багатомільйонною і різношаровою аудиторією з огляду на нові виклики війни. Дехто каже, що в даний момент за кордоном українців уже навіть більше, ніж в Україні. Тому це завдання не з легких. У МЗС ця стратегія розробляється, вона вже на фінальній стадії і незабаром, коли ми узгодимо всі моменти, буде представлена», - сказала урядовиця.

За її словами, це буде документ, який дасть новий погляд на взаємодію з тими українцями, які перебувають за кордоном.

Читайте також: Діаспора привітала внесення на розгляд ВР законопроєкту про множинне громадянство

Боровець зазначила, що указ Президента і законопроєкт про множинне громадянство багато що змінюють навіть у понятті «українська всесвітня спільнота», тому стратегія, яку розробляє МЗС, буде посилатися на ці акти і відштовхуватися від них.

«Це буде короткий місткий важливий документ у сенсі нових понять і нових принципів взаємодії з українцями за кордоном. Але ми також вболіваємо за те, щоб багато українців повернулися на Батьківщину», - акцентувала заступниця глави МЗС.

Коментуючи недавній указ Президента про історично населені українцями території РФ, Боровець зауважила, що ця ідея не нова, але ніхто досі не наважувався про це говорити відкрито, з державницьких позицій, тож ця тема залишалася у дискурсі науковців і дослідників.

«Тому, я вважаю, що цей указ просто безпрецедентний, революційний і дає багато можливостей працювати з цими дуже складними темами. Йдеться про усвідомлення своєї ідентичності, кордонів, історії, того, чим ти можеш пишатися, якщо називаєш себе українцем. Це потрібно в першу чергу для нас - розібратися з цим, дослідити і розказати про це», - резюмувала Боровець.

Як повідомляв Укрінформ, 22 січня Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Російської Федерації. У ньому глава держави доручив Кабінету Міністрів розробити із залученням міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, вчених, громадськості та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони план дій щодо збереження національної ідентичності українців у Російській Федерації, у тому числі на історично населених ними землях (на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації).

Міністерству закордонних справ України доручено забезпечити врахування положень цього указу під час розробки комплексної стратегії взаємодії України з українською всесвітньою спільнотою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-