У Нідерландах українці заснували нову Фундацію «Слава і Воля»

У Нідерландах українці заснували нову Фундацію «Слава і Воля»

Фото
Укрінформ
У нідерландському місті Зволле за участі посла України в Нідерландах Олександра Карасевича відбулося урочисте відкриття нового осередку українців Фундації «Слава і Воля».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

«Вітаю Фундацію «Слава і воля» із заснуванням. Бажаю вам успішно розвиватися, міцно і згуртовано триматися один за одного, натхнення у вашій діяльності на благо України та українському народу. Окрема моя подяка всім нідерландським друзям за підтримку українців», – сказав пан посол.

Він зауважив, що українська діаспора у Нідерландах упродовж багатьох десятиліть проводила активну діяльність, і у роки радянської окупації, і у період вже незалежної Української держави, демонструючи єдність і силу, непохитну віру у свою державу та відданість у захисті її національних інтересів. Сьогодні громада активно розвивається, зростає кількість організацій у Нідерландах.

«На жаль, це відбувається за сумних обставин. І сьогодні саме в цей час випробувань для нашої держави українці за кордоном мають ще більшу місію. В першу чергу це місія бути міцним тилом, непохитною підтримкою нашій державі, нашим воїнам, які боронять нас від агресора. По-друге, триматися тут всім разом, допомагати один одному, примножувати та укріплювати підтримку України нідерландським суспільством, а також зберігати свою ідентичність, свою мову, культуру та традиції», – сказав Олександр Карасевич.

Своєю чергою голова правління Фундації «Слава і Воля» Олена Давигора наголосила, що Фундація підтримуватиме та допомагатиме українцям та захисникам України, а також докладатиме усіх зусиль, щоб Україна була незалежною державою, що процвітає.

«Повномасштабна агресія Росії в Україні триває майже два роки. У цих складних умовах ми розпочинаємо свою роботу як громадська організація українців, яка створена заради об'єднання зусиль українців міста Зволле й околиць. Ми будемо підтримувати Україну у її праві на існування як незалежної європейської держави. Також ми бачимо своє завдання й у підтримці та наданні допомоги українським військовим та громадянам, що потерпають від російської агресії», – сказала вона.

Читайте також: У Нідерландах відбувся тритижневий фестиваль, присвячений Україні

Голова правління Фундації також зазначила, що цінності Фундації – це віра в Україну та повага до нідерландської культури, відповідальність та взаємоповага, чесність та прозорість, саморозвиток і підтримка.

«Основною місією Фундації «Слава і воля» є підтримка українців у Нідерландах, допомога в розвитку культурних, освітніх, економічних та політичних зв’язків між Україною і Нідерландами, а також поширення демократичних цінностей і громадянського суспільства», – сказала пані Давигора.

Захід з нагоди заснування Фундації «Слава і Воля» проходив українською та нідерландською мовами. Окрім українців, які опинилися в Нідерландах після повномасштабного вторгнення Росії та українців, які вже багато років проживають в Нідерландах, також були присутні нідерландці.

Зокрема, серед запрошених гостей були нідерландські волонтери, представник правління муніципалітету Зволле, представники нідерландських фондів та Фундацій, а також місцеві мешканці, які після повномасштабного вторгнення Росії в Україну прийняли у свої родини українців. Кожен розповів свою історію чому вирішив допомагати Україні.

Програма заходу була дуже насиченою. Українці та нідерландці під час панельних дискусій розповіли про вже реалізовані проєкти та нові плани та ідеї.

«Подібно до того, як виставка українського мистецтва в Музеї Фундації називається «Калейдоскоп історій», ви можете розглядати історії наших спікерів як калейдоскоп історій, що дають уявлення про небайдужих нідерландців та українців, які серцем і душею допомагають Україні та українцям», – сказала голова правління Фундації «Слава і Воля».

Усі присутні також могли познайомитися з українською культурою, традиціями та смаколиками.

Варто зазначити, що спеціально були виготовлені пряники із логотипом Фундації «Слава і Воля».

Автора логотипа Марина Люсіна розповіла, що на ньому зображені люди, які тримаються за руки. Логотип у синьо-жовтих кольорах символізує єдність України.

Дуже зворушливим був виступ учня української школи у Зволле Арсенія Вітченко, який зачитав вірш про єдність і соборність України.

Коли лунав гімн України, учасники заходу символізуючи об’єднання, тримали в руках герби українських областей.

Нагадаємо, український фольклорний ансамбль «Росалка» з нідерландського міста Хенгело отримав звання українського народного аматорського колективу.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-