У Румунії провели Міжнародний фестиваль колядок

У Румунії провели Міжнародний фестиваль колядок

Фото
Укрінформ
У місті Сігету Мармацієй Марамуреського повіту Румунії пройшов 31-й Міжнародний фестиваль колядок, у якому взяли учать близько 40 колективів. 

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Посольство України в Румунії.

Фестиваль розпочався зі Святої Літургія у храмі Української греко-католицької парафії та парадом колядників у народному вбранні до Центрального парку міста.

Під час урочистої частини відкриття прозвучали державні гімни Румунії та України та привітання офіційних осіб.

На фестивалі виступили художні колективи з Румунії, України, Угорщини та Республіки Молдова, а також колективи українських тимчасово переміщених осіб, які зупинилися в Сігеті Мармацієй, Бухаресті, Галаці, Тімішоарі та Тульчі.

Учасники виконували притаманні для своїх населених пунктів колядки, які часто були одними і тими ж за словами, але різнилися у музикальному оформленні.

У заході взяли участь представники Уряду та Парламенту Румунії, Посольств України в Румунії та Румунії в Україні, місцевих державних адміністрацій Румунії та України, Світового конгресу українців, Європейського конгресу українців, Товариства зв’язків з українцями за межами України (Товариство «Україна – Світ»), наукового середовища Румунії та України, Церкви, а також українці з різних куточків Румунії.

У диппредставництві додали, що у зверненні до учасників з боку Посольства України особливу увагу було привернуто до війни, розв’язаної РФ проти України, де українці змушені ціною власного життя відстоювати свою свободу, демократичні цінності, мову та ідентичність. Було наголошено на важливості підтримання непохитної єдності та подальшої безперервної підтримки України з боку демократичних держав, якнайшвидшого звільнення окупованих територій України, повернення до мирного життя та відновлення стабільності у Європі.

Водночас голова Союзу українців Румунії, депутат Микола Мирослав Петрецький підкреслив у своїй промові важливість цього фестивалю для української громади та наголосив, що українці в Румунії, незалежно від місцевості, в якій проживають, свято зберігають усе найцінніше, що успадкували від своїх дідів та прадідів.

Депутат згадав перші роки фестивалю та висловив вдячність тим, хто протягом багатьох років сприяв проведенню цього заходу, який став традиційним у Сігету Мармацієй.

Микола-Мирослав Петрецький подякував румунській владі за підтримку, надану національним меншинам і за можливість для громад зберігати, просувати і передавати свою ідентичність, яка являє собою «видатне надбання народу».

Як повідомляв Укрінформ, Сучавська філія Союзу українців Румунії у партнерстві зі Студентським Домом культури Сучавського університету «Штефан чел Маре» провели в Сучаві в день Святого Великомученика Степана XXIII Фестиваль української Коляди.

Фото: Cоюз українців Румунії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-