У Ризі відбувся великий захід у рамках «Кримської платформи»

У Ризі відбувся великий захід у рамках «Кримської платформи»

Фото, відео
Укрінформ
У ризькому Будинку ЄС відбулася дискусія «Деокупація Криму та побудова архітектури безпеки в регіоні», на якій обговорили наслідки окупації Криму Росією для міжнародної безпеки, порушення прав людини на півострові, проблеми збереження та захисту культурної спадщини.

Про це передає кореспондент Укрінформ.

На відкритті заходу виступили Посол України в Латвії Анатолій Куцевол і постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева (онлайн). Вони підкреслили важливість того, щоб світ продовжив гуртуватися у своєму несприйнятті окупації Криму, відсічі російській агресії, протидії поширенню російських наративів.

На дискусійних панелях круглого столу обговорили такі теми: «Наслідки спроби анексії Криму Росією для міжнародної безпеки. Діяльність Міжнародної Кримської платформи», «Порушення прав людини в окупованому Росією Криму», «Проблеми збереження та захисту культурної спадщини в тимчасово окупованому Росією Криму».

Спікерами з латвійського боку, зокрема, були: міністр юстиції Інесе-Либиня Егнере; омбудмсен країни Юріс Янсонс; помічниця генсека НАТО (2020-2023) Байба Браже; ексміністр оборони (2019-2022) Артіс Пабрікс. З відеозверненням до присутніх звернулися міністр культури Латвії Агнесе Логіна, депутатка Європарламенту Сандра Калнієте.

З українського боку на одній із панелей спікером був заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко (онлайн).

Проведення дискусії, організованої Посольством України в Латвії, дало можливість усім присутнім отримати краще розуміння важливості Кримського півострова в контексті українського опору російській навалі. Це, своєю чергою сприятиме ширшому й аргументованому обговоренню агресії Росії проти України та інших держав, російської колоніальної політики в цілому.

Нагадаємо, у жовтні президент Світового конгресу українців Павло Ґрод представив глобальну українську діаспору на пленарній сесії учасників Другого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи та від імені СКУ підтримав спільну декларацію саміту. 

Фото та відео: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-