У Таллінні відбувся показ нового документального серіалу про Голодомор

У Таллінні відбувся показ нового документального серіалу про Голодомор

Укрінформ
У кінотеатрі «Sõprus» у Таллінні до 90-х роковин трагедії Голодомору в рамах Українського кіноклубу в Естонії відбувся показ нового документального циклу «Голодомор. Літописці».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила Асоціація українських організацій в Естонії.

Показ фільму, виробленого «Фреш Продакшен Груп» та на замовлення Суспільного мовлення України, було організовано Асоціацією українських організацій в Естонії за сприяння Посольства України в Естонії.

Серіал «Голодомор. Літописці» це перша документальна спроба розказати про найжахливішу подію в історії України – голод, який був штучно створений комуністичним режимом СРСР задля знищення українського народу. Глядачі в Естонії мали змогу побачити 2 частини фільму: «Столиця відчаю» та «Ура Сталіну»

Прем’єра першої частини циклу відбулася в Україні 22 листопада, і її особисто відвідали представники Асоціації.

Відкриваючи показ у Таллінні, директорка з комунікацій Інна Гордієнко повідомила, що на презентацію фільму в Києві завітало безліч відомих громадських й культурних діячів, журналістів, політичних експертів, представників посольств європейських держав, українських дипломатів, народних депутатів України різних фракцій та два президенти України – Віктор Ющенко та Петро Порошенко.

«По завершенню показу всі вони говорили фактично в один голос про те, як життєво необхідно добре засвоїти уроки Голодомору, бо він має нерозривний зв’язок із сучасністю.. Цей фільм відповідає на питання, на яке вже століття ми шукаємо відповідь: чому росіяни тоді хотіли нас вбити, коли вчиняли геноцид голодом і чому вбивають нас зараз, коли скидають бомби на театр, біля якого написано «ДІТИ»! Бо вони століттями сприймають сам факт нашого існування як загрозу їхній імперії», – сказала вона.

Читайте також: У різних містах Естонії запускають Український дитячий кіноклуб

Голова Асоціації українських оргнаізацій Володимир Паламар розказав історію власної родини, яка пережила голодомор.

«Моя бабуся розказувала про реальні факти штучно створеного голоду, і вони настільки жахливі, що уявити та адекватно сприймати їх вкрай важко. Людей напівживих збирали по домівках та вулицях, силоміць закидали на підводи, а потім закопували в спільні могили. Дідусь розказував такий випадок про свого дядька. Одного дня, коли їх сім'я пішла шукати їжу, дядько залишився вдома, бо був дуже слабий і не міг встати з ліжка. В цей час НКВД збирали померлих людей по селу, зайшли в домівку дідуся та бабусі і повантажили дядька на підводу. Але це побачили сусіди, і не дали його забрати. Таким чином він вижив. Загалом на українських територіях від голоду загинуло щонайменше 16 млн наших співвітчизників», – сказав він.

На думку Володимира Паламара, безкарність геноциду, який тоді влаштувала радянська влада, призвів до геноциду, який чинить зараз путінська Росія.

Перед глядачами стрічки в Таллінні виступив Радник Посольства України в Естонії Олександр Кушнір.

«Ця стрічка дуже важлива, бо вона засвідчує злочини сталінського режиму. Довгий час і факт Голодомору, і його масштаби замовчувалися, про це не говорили відкрито, розповіді про жахіття не виходили за сімейне коло. Зараз у вільній Україні вшановують пам'ять жертв Голодомору, і зовсім нещодавно були оприлюднені архівні матеріали, які проливають світло на приголомшливі факти штучно створеного голоду – випадки трупоїдства і канібалізму. Лише перемога над путінським режимом гарантуватиме неповторення цього злочину у майбутньому», – сказав він.

Читайте також: У Таллінні відбувся показ фільму «Крим. Вкрадений півострів»

Також на показ завітав Андрус Румм, засновник організації «Ваба Україна», яка з початку з 2014 року допомагає Україні.

«Естонія перша з країн світу, яка визнала Голодомор – геноцидом проти українців. Ми розуміємо, наскільки жахливим є цей період в історії українського народу. Ця біда знайома та естонцям. Я розкажу особисту історію своєї родини. Під час другої світової війни до лав радянської армії забирали тисячі естонців, куди потрапив і мій дідусь. Радянська влада не довіряла естонцям - тому їх відсилали далеко за Урал і вбивали голодом. Мій дідусь розказував татові, що з 5 тисяч людей, яких привезли до табору до весни вижили лише 3 тисячі. Також після другої світової війни дуже багато людей були вислані до Сибіру з Естонії і моя бабуся розповідала, як вона долала багато кілометрів, щоб побачити своїх дітей: у неї не було що їсти, і вона засовувала палець в сіль і смоктала його…», – розповів він.

Андрус Румм додав, що ця стрічка про те, як батьки бачили смерть своїх дітей. Це дуже боляче і особисто. І жахливо те, що це зло нікуди не зникло, воно досі існує. І пишаюся українським народом – вони вижили тоді під час голодомору і зараз показують всьому світові, що вони сильний та непереможний народ».

Асоціація українських організацій в Естонії подякувала продюсерам фільму Олегу Щербині та Юлії Чернявській, а також Ользі Черваковій з Суспільного мовлення Суспільне Культура за можливість показати стрічку в Естонії.

Також вдячність висловлена волонтерам команди Асоціації – Євгенії Оху та Veronika Kukurudza за виготовлення англійських субтитрів для фільму та Denis Priimagi за підтримку в проведенні показу і звичайно кінотеатру Сипрус за гостинність.

Нагадаємо, у Таллінні в рамках Українського кіноклубу в Естонії відбувся кінопоказ документального фільму «Терикони» українського режисера Тараса Томенка.

Фото: Асоціація українських організацій в Естонії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-