У Дубаї пройшов концерт української піаністки Анни Федорової та її чоловіка

У Дубаї пройшов концерт української піаністки Анни Федорової та її чоловіка

Фото
Укрінформ
У Дубайській опері відбувся концерт української піаністки Анни Федорової та віолончеліста й контрабасиста з українським корінням Ніколаса Сантанджело Шварца. 

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на видання «Емірати Сьогодні»

Дует виконав твори Роберта Шумана, Клода Дебюссі, Альберто Хінастери, а також українських композиторів Мирослава Скорика та Бориса Федорова. Один із творів Борис Федоров написав на початку повномасштабної війни в Україні та присвятив українським захисникам.

Концерт розпочався із вступного слова Надзвичайного і Повноважного Посла України в ОАЕ Дмитра Сеніка, який привітав присутніх із Національним днем Еміратів, а також висловив подяку Dubai Opera і компанії Encore Dubai за їхні зусилля й відданість у сфері просування мистецтва задля створення в Еміратах захопливої й різноманітної культурної мозаїки.

«Через російську агресію, яка досі триває, дуже важко зараз привозити в Дубай українських виконавців. Багато талановитих українських артистів хотіли б бути тут, ділитися з глядачами своїми емоціями, історіями, артистичними здібностями та мистецтвом. На жаль, наша обдарована молодь, замість розвитку творчих здібностей, повинна відкласти свої прагнення й захоплення і думати про те, як захистити свою домівку та своє життя, використовуючи зовсім інші, не музичні, інструменти. Я переконаний, що в ХХІ столітті ми не повинні знати жахів війни і вірю, що після нашої перемоги ми матимемо ще більше спільних проєктів з Dubai Opera та Encore Dubai», – зазначив посол, відкриваючи концерт.

Концерт розпочався з виконання фортепіанної сюїти «Карнавал» і «Фантазії» Роберта Шумана. «Коли 1,5 роки тому ми відкрили музичну академію в Гаазі, ми назвали її Davidsbündler… Період відкриття академії співпав із початком повномасштабної війни в Україні, і мої батьки – Борис Федоров і Тетяна Абаєва – приїхали з України в Нідерланди й стали основними викладачами академії. Зараз у ній навчається близько 20 дітей з України – і ті, хто виїхали з України під час війни, і учні моїх батьків, які приїжджають з України на навчання і вертаються назад», - розповіла Анна Федорова. 

У концерті прозвучало два твори, написаних видатним українським піаністом і педагогом Борисом Федоровим: «6 заплутаних дифузій» та «Клятва».

Під час концерту Ніколас Шварц виконував соло на двох інструментах – контрабасі та віолончелі. 

Читайте також: Українці в ОАЕ вшанували памʼять жертв Голодомору літургією та зустріччю з письменницею

Наприкінці концерту Анна та Ніколас виконали відому на весь світ «Мелодію» Мирослава Скорика, яку Анна назвала «символом української душі» та «своєрідним гімном України серед класичних творів».

Як повідомляв Укрінформ, на благодійному заході у Сіднеї зібрали рекордні 200 000 австралійських доларів (понад $131 тис) у межах ініціативи UNITED24, які передадуть на відбудову зруйнованої школи в Дніпропетровській області.

Фото: Посольство України в ОАЕ, Encore Dubai

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-