Українці в ОАЕ вшанували памʼять жертв Голодомору літургією та зустріччю з письменницею

Українці в ОАЕ вшанували памʼять жертв Голодомору літургією та зустріччю з письменницею

Фото
Укрінформ
В ОАЕ в День пам’яті жертв Голодомору українці відвідали поминальне богослужіння та запалили свічки пам’яті, а для учнів українських шкіл вихідного дня провели уроки українознавства на цю тему та зустріч з українсько-канадською письменницею Маршею Форчук Скрипух, авторкою казки «Досить».

Як передає Укрінформ, про це пише видання «Емірати Сьогодні».

Поминальні богослужіння до річниці пам'яті жертв голодоморів, які очолив священник УГКЦ в ОАЕ отець Любомир Филипчак, відбулися в Рас-Аль-Хеймі та Дубаї. На службі в церкві святої Марії були присутні представники Посольства України в ОАЕ та Консульства України в Дубаї. Надзвичайний і Повноважний Посол України в ОАЕ Дмитро Сенік і Консул України в Дубаї Олександр Хомʼяк запалили свічку памʼяті за всіх жертв Голодомору.

Після служби родина українських скрипалів Лілія та Андрій Хом’якевичі виконали «Мелодію ля мінор» відомого українського композитора Мирослава Скорика.

Також в Українській школі «Софія» відбулися уроки українознавства, на яких дітям відповідно до їхнього віку розповідали про ці сумні сторінки історії України, про незабудки, як символ вшанування пам'яті загиблих, про хліб та шанобливе ставлення до нього.

Також шкільна родина зібралася на онлайн-зустріч, під час якої о 16:00 за київським часом разом з усією Україною запалили свічки пам’яті, після чого відбулася онлайн-зустріч із канадсько-українською письменницею Маршею Форчук Скрипух, яка написала багато дитячих творів про війну, про біженців, про голодомор. Її книги отримали різні нагороди й відзнаки, зокрема, за свою творчість Марша була нагороджена Президентом України Віктором Ющенком орденом княгині Ольги.

Ініціаторка зустрічі, вчителька української школи «Софія» Олеся Елві зауважила, що розповідати дітям про Голодомор дуже складно, зазвичай вона намагається це робити через літературу, через твори, які схвалені психологами.

«І тому я вирішила обрати казку «Досить», яка в українському перекладі давно потрапила мені до рук, ще коли до нашої школи приїжджали вчителі з Торонто і привезли нам цю книжку канадської авторки. Мені здалося, що ця казка має терапевтичний ефект. Також її великою перевагою є те, що вона написана для широкого кола читачів – її сприймуть і діти молодшого шкільного віку, і середнього, і старшого, і дорослі, бо там реальні події переплелися з вигаданими», – розповіла вчителька.

Пані Олеся повідомила, що ідея організувати зустріч із Маршею Форчук Скрипух, авторкою казки «Досить» про Голодомор, з’явилася внаслідок попереднього досвіду запрошувати авторів на уроки з української літератури в українській школі «Софія». Минулого року учні школи зустрічалися онлайн із дитячими письменницями Зоряною Живкою та Галиною Малик.

За її словами, учні дуже готувалися до зустрічі з письменницею – вони заздалегідь прочитали твір «Досить», обговорили його на уроці, приготували цікаві запитання для пані Марші.

Також Пані Олеся зауважила, що до зустрічі приєдналися не тільки учні нашої школи, але й родини зі школи «Дивосвіт» з Абу-Дабі та творчого простору OVVA з Рас-Аль-Хейми».

Своєю чергою Марша Форчук Скрипух розповіла, що учні української школи «Софія» з Дубаю прочитали її твір українською мовою і ставили їй запитання щодо прочитаного англійською мовою.

«Вони хотіли знати, чому мене так цікавить українська тематика, адже для них я канадка, яка не розмовляє українською. Я думаю, їм було цікаво усвідомити, що хтось із такими далекими зв’язками може мати настільки глибокий зв’язок із Україною. Я розповіла їм, що українці, які змогли знайти притулок у Канаді, були як зерна пам’яті, які зберегли спогади про Першу й Другу світові війни, голодомори, міжвоєнне життя та піонерне життя в Канаді, записали та передали ці спогади. Багато моїх книг натхненні саме цим досвідом. Цей віртуальний візит став можливим завдяки фінансовій підтримці Науково-освітнього консорціуму Голодомору HREC Education. І я дякую вчительці Олесі Елві за запрошення і прекрасну організацію зустрічі двома мовами через три часові пояси», – сказала вона.

Додамо, що в українській школі вихідного дня «Дивосвіт» Укрінформу повідомили, що у рамках вшанувальних заходів учням розповіли про Голодомор в Україні та запалили свічку пам'яті на вшанування мільйонів загиблих від вчиненого радянською владою геноциду українського народу.

Як повідомлялося, День пам'яті жертв Голодоморів в Україні відзначають щороку в четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років.

Фото: Фото: УГКЦ в ОАЕ, Українська школа в ОАЕ «Софія»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-