Пам'ять жертв Голодомору вшанували у країнах Балтії

Пам'ять жертв Голодомору вшанували у країнах Балтії

Фото
Укрінформ
В Естонії, Латвії та Литві відбулася низка заходів у рамках відзначення 90-ї річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ.

Так, за повідомленням Посольства України в Естонії, у Таллінні на площі Свободи (Vabaduse väljak) Конгрес українців Естонії в рамках кампанії Світового конгресу українців «Пам’ятаємо. Єднаємося. Перемагаємо.» провів акцію «Запали свічку», присвячену 90-м роковинам Голодомору 1932-1933 років. 

У заході взяв участь посол України в Естонській Республіці Максим Кононенко. У своєму виступі він зазначив, що запалюючи сьогодні свічку пам’яті на площі Свободи, ми не тільки вшановуємо пам’ять мільйонів загиблих під час голодоморів, але й відновлюємо справедливість, бо без встановлення справедливості неможливо перегорнути і закрити цю жахливу сторінку історії України.

Посол також подякував Естонії за те, що вона стала першою країною, яка визнала Голодомор – геноцидом українського народу, за те, що вона не побоялась тоді відстоювати історичну справедливість, за те що вона не боїться робити це і зараз, підтримуючи України з першого дня російської агресії.

Священник Української греко-католицької церкви Таллінна отець Роман і священник Української православної церкви отець Іван разом відслужили панахиду за жертвами Голодомору та полеглими у російсько-українській війні.

Як повідомило Посольство України в Латвії, в Українському саду в Ризі за участі співробітників Посольства України, віцемера Риги Едварда Ратнієкса, члена правління латвійського банку «Rietumu» Сандріса Страуме, вчителів та учнів Ризької Української школи, українських студентів та українців в Латвії, відбувся захід, де присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять мільйонів заморених голодом українців. 

Також учасники заходу долучилися до акції «Запали свічку» в пам’ять за тих, чиє життя було передчасно та несправедливо обірване під час Голодомору в Україні, поставивши лампадки до меморіального каменю, котрий було встановлено до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні Посольством України в Латвії за підтримки Rietumu Banka, Фонду підтримки майбутнього (Nākotnes Atbalsta fonds), компанії WestKredit та компанії Evergreen Evergreen - Īsts akmens.

На вшанування 90-тих роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні в Посольстві України в Латвії також приспустили Державний Прапор України.

За повідомленням Посольства в Литві, пам'ять невинних жертв Голодомору вшанували біля Пам’ятника жертвам радянської окупації у м.Вільнюс. У заходах взяли участь колектив Посольства України разом з литовськими колегами та друзями, колегами з Посольства Республіки Польща у Литві, українською громадою, педагогами та учнями українських шкіл у м.Вільнюс, українцями, які тимчасово перебувають на території Литви.

У диппредставництві наголосили, що, так само як і 90 років тому, сьогодні Росія використовує голод як зброю. Вона знову краде зерно в Україні. Це зерно Росія продає на світовому ринку, заробляючи кошти на подальше фінансування загарбницької війни проти України. Сотні мільйонів людей в Африці та Азії відчувають на собі наслідки руйнування сільськогосподарської інфраструктури України та блокади експорту українського зерна.

«Сьогодні українці віддають свої життя не тільки за свободу України і Європи, але й за можливість інших народів мати хліб на столі. Ми боремося проти геноциду, щоб ця трагедія більше нікого не торкнулася. Ми боремося за те, щоб притягнути до відповідальності путінський режим за злочин агресії, воєнні злочини та геноцид», – зазначив посол України в Литві Петро Бешта.

Посольство високо оцінило солідарність і підтримку братньої Литовської Республіки у засудженні Голодомору 1932-1933 років в Україні, а також від імені України подякувало за визнання теперішніх нелюдських злочинів Росії в Україні геноцидом та заклик до створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу для їх розслідування.

Нагадаємо, у Ризькій Українській школі 24 листопада відбувся тематичний урок, присвячений Дню пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Фото: Посольства України в Естонії, Посольство України в Латвії, Посольство України в Литві / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-