У Варшаві українська громада та дипломати вшанували пам’ять жертв Голодомору

У Варшаві українська громада та дипломати вшанували пам’ять жертв Голодомору

Фото, відео
Укрінформ
Десятки людей зібралися в суботу на Вольському православному кладовищі у Варшаві біля пам’ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років, аби вшанувати пам’ять трагічно померлих українців в 90-річчя трагедії українського народу.

Представники української громади, українські дипломати вшанували пам'ять мільйонів загиблих українців хвилиною мовчання, вони помолилися і запалили лампадки біля пам’ятника жертвам Голодомору, передає кореспондент Укрінформу.

На православному кладовищі біля пам’ятника жертвам Голодомору відбувся молебень у пам'ять про українців, які померли 90 років тому від страшного голоду, організованого сталінським режимом. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять мільйонів жертв радянського терору. Вони запалили лампадки і свічки, клали біля пам'ятника колоски як один із символів цієї трагедії в історії українського народу.

Посол України в Польщі Василь Зварич звертаючись до присутніх підкреслив, що Сталіну 90 років тому не вдалося знищити український народ. “Ми тоді вистояли, показали свою силу, свободолюбивість. Але ми також повинні сьогодні пам’ятати про цю жертву, жертву за свободу, незалежність, нашу державу”,- підкреслив Зварич.

Він наголосив, що цей злочин геноциду зачепив майже кожну родину в Україні, і пам'ять про це українці повинні зберігати у своїх серцях і передавати наступним поколінням.

Зварич підкреслив, що зло у той час не було покарано належним чином, тому воно сьогодні відродилося у новій формі, але його сутність не змінилася.

Читайте також: Українці сьогодні запалюють свічку пам’яті на вшанування жертв Голодоморів - Зеленський

“Сьогодні Російська Федерація, як правонаступниця цього тоталітарного, жорстокого сталінського режиму, знову вчиняє геноцид проти українського народу, мабуть, через це, що свого часу це зло не було належним чином покаране. Але сьогодні ми знову показуємо всьому світу, що свобода для нас понад усе, воля і незалежність України – понад усе, а український народ мужньо виборює цю незалежність, свободу і волю у нечесній боротьбі, яку розв’язала проти нас Російська Федерація”,- підкреслив дипломат.

Зварич закликав усіх присутніх запалити у своїх домівках свічку пам’яті про невинних жертв сталінського терору.

Своєю чергою голова Об’єднання українців у Польщі Мирослав Скірка зазначив, що сьогодні, згадуючи мільйони жертв, треба усвідомити потребу до кінця розв’язати цю проблему, “навіки перерізаючи пуповиння”, що з’єднує Україну з Росією.

У Варшаві українська громада та дипломати вшанували пам’ять жертв Голодомору / Фото: Юрій Банахевич

“І тому, сьогодні нам усім треба бути з тими, хто зараз перебуває на фронті, хто сьогодні захищає Україну ціною свого життя, свого здоров’я…”,- наголосив Скірка.

Читайте також: Клименко оприлюднив уривки зі свідчень у кримінальних справах періоду Голодомору

Він додав, що тільки вільна від впливу Росії Україна в сім’ї європейських народів буде найкращим пам’ятником Голодомору і запорукою того, що подібна трагедія більше ніколи не повториться.

Як повідомлялося, цієї суботи, 25 листопада, в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів.

Цей День пам'яті відзначають щороку у четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років.

Українці у ХХ сторіччі пережили три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-