Українці в Данії переконують парламент країни визнати Голодомор геноцидом

Українці в Данії переконують парламент країни визнати Голодомор геноцидом

Фото
Укрінформ
Український дім у Данії напередодні майбутніх слухань у парламенті країни у грудні щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу ініціював створення та передачу данським парламентарям символічних предметів та інформаційних листів.

Як повідомили Укрінформу в Українському домі в Данії, громадська ініціативна група 22 листопада зустрілася з членами парламентського комітету з питань зовнішньої політики, а через секретаріат парламенту кожному данському парламентарю передали композицію з п’яти колосків пшениці як нагадування про зловісний радянський Закон про 5 колосків.

Голова Українського дому в Данії Наталія Попович зазначила, що не можна залишати питання визнання Голодомору геноцидом історикам. На її думку, суспільства теж повинні визнавати злочини радянського режиму, зокрема, найбільш прихований злочин радянської влади щодо знищення мільйонів українців 90 років тому.

«У 30-х роках минулого сторіччя від данських політиків, а не істориків, залежало, наскільки значною могла бути допомога Данії українцям. На жаль, попри висвітлення Голодомору в данських медіа, реакція уряду тоді була доволі обмеженою. Сьогодні, коли Данія є лідером серед країн, що підтримують Україну в сучасній війні проти Росії, ми очікуємо, що данці виправлять цю історичну несправедливість, визнавши Голодомор геноцидом», - акцентувала Попович.

Українці в Данії переконують парламент країни визнати Голодомор геноцидом / Фото Алекса Бенета

З нагоди 90-х роковин Голодомору Український дім у Данії 25 листопада проведе спеціальний захід, у ході якого директор-засновник Школи права Українського католицького університету, віцепрезидент Української асоціації правників Іван Городиський представить контекст і вплив цього радянського злочину на українську культуру та справедливість у світі. Участь у заході візьмуть українські дипломати, високоповажні особи Данії, представники релігійних та громадських організацій.

Як повідомлялося, 22 листопада Верховна Рада ухвалила заяву у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні і знову закликала міжнародні організації та парламенти держав світу визнати його геноцидом українського народу.

Парламенти щонайменше 28 країн визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-