У Парижі українці відзначили 90-ті роковини Голодомору

У Парижі українці відзначили 90-ті роковини Голодомору

Фото
Укрінформ
Біля Тріумфальної арки в Парижі представники Посольства у Франції, духовенства й української громади взяли участь у коммеморативних заходах зі вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Паризька єпархія святого Володимира Великого (УГКЦ).

День традиційно розпочався покладанням вінків до меморіалу невідомого солдата під Тріумфальною Аркою.

До церемонії, разом з представниками Посольства України у Франції, зокрема, пана-посла Вадима Омельченка, та єпархії, яку представляв владик Гліб Лончина, долучилися асоціації та організації українців, серед яких Спілка українців Франції, Союз українок Франції, Асоціація медичної і харитативної допомоги, Пласт, Асоціація українських студентів Франції, Центр Анни Ярославни, українська православна парафія св. Симона та інші. 

Після урочистого покладання вінків та квітів під Аркою зазвучали національні гімни України та Франції у виконанні Хору Святого Володимира Великого під провідництвом п. Лесі Микитин. Весь церемоніал був зорганізований за посередництвом Репрезентативного комітету українців у Франції.

Відтак у храмі Святої Марії Магдалини розпочалася божественна літургія, яку очолив владика Гліб Лончина, апостольський адміністратор Єпархії Святого Володимира Великого.

Перед початком богослужіння парох храму отець-прелат Партрік Шове привітав присутніх, наголосивши, що Церква Парижу є з українцями у цей трагічний час, єднаючись у молитві, і що приклад спільної молитви українців надихає французький народ.

По закінченню Божественної Літургії та Панахиди коротке слово подяки до духовенства, вірян, та представників світської влади виголосив протосинкел єпархії отець Ігор Ранця, наголосивши, що після провалу Голодомору, інші спроби знищення українського народу тривають в досі.

Зауважується, що цього дня спогадували також єпископа Михаїла Гринчишина, екзарха українців Франції, в 11-ті роковини його смерті, та святкували пам’ять святого священномученика Йосафата Кунцевича у 400-ту річницю його мученицької кончини.

Нагадаємо, біля Меморіалу ветеранів у парку імені Ейзенхауера у місті Вестбері (штат Нью-Йорк, США) поруч з пам’ятником жертвам Голодомору 1932-1933 років українці вшанували пам'ять жертв Голодомору-геноциду в Україні.

Фото: Посольство України у Франції, ugcc.fr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-