Музей вікінгів у Стокгольмі заговорив українською

Музей вікінгів у Стокгольмі заговорив українською

Фото, відео
Укрінформ
Аудіогід українською мовою відтепер діє в одному із найоригінальніших столичних музеїв Швеції – Музеї вікінгів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Аудіопутівник українською мовою запускаємо у співпраці з Посольством України в Королівстві Швеція з ініціативи, яку розпочала дружина президента України Олена Зеленська. Дуже приємно, що наша музейна установа стала учасником цього проєкту і тепер, без мовного бар'єра ми можемо приймати у своїх залах українських відвідувачів», – розповіла кореспонденту агентства директор Музею вікінгів Енн Шарлотта Іттер.

Музей вікінгів у Стокгольмі заговорив українською \ Фото: Олег Снітовський, Укрінформ

За її словами, серед багатющих матеріалів музею, є і такі, які засвідчують історичні зв’язки між вікінгами і князями Київської Русі та окремими територіями нинішньої Західної України. Скандинави не тільки налагоджували тут торговельні шляхи, але й воювали пліч-о-пліч з руськими князями проти спільних ворогів. Підтверджують це і рунічні камені Швеції, на яких викарбувано імена воїнів, що загинули на теренах Русі, держави, яка для вікінгів не була чужим краєм. З ними вона поєднана і шлюбами та родинними зв’язками.

«Музей вікінгів став 71 музеєм у світі, який сьогодні зазвучав українською мовою. Цей важливий проєкт, ініційований дружиною Президента України Оленою Зеленською вже реалізується у 43-х країнах. Він триває задля того, щоб якомога більше українців  пізнавали історію та світову культуру. У Швеції це вже третій музей, де є аудіогід. Це – Музей Васа, Nordiska museet – музей шведської культури та етнографії і відсьогодні Музей Вікнгів.Сподіваюсь, що невдовзі нові музеї приєднаються до цієї важливої ініціативи, проявляючи культурну солідарність з Україною та українцівми у ці склані часи», – зазначив під час презентації аудіогіда Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Швеція Андрій Плахотнюк.

Як повідомляв Укрінформ, ювілейний, 70-й український аудіогід з’явився в Археологічному музеї Кіпра. Аудіосупровід українською в цьому музеї запрацював у межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Раніше агентство повідомляло, що проєкт реалізовано вже в понад 40 країнах світу, зокрема у Франції (Версаль), Великій Британії (Вестмінстерське абатство), Італії, (Галерея Боргезе в Римі), Фінляндії (екскурсійний маршрут «Історичний центр Гельсінкі», острів-фортеця Суоменлінна (Свеаборг).

Фото: Олег Снітовський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-