В Австрії вшанували відвагу та роль українських козаків у звільненні Європи

В Австрії вшанували відвагу та роль українських козаків у звільненні Європи

Фото
Укрінформ
Члени скаутської організації «Пласт», представники української громади та духовенства, посол України в Австрії Василь Химинець спільно з українськими та польськими дипломатами вшанували з нагоди 340-ї річниці битви на горі Каленберг відвагу та роль українських козаків у звільненні Європи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на фейсбук-сторінці «Пласт» в Австрії (PLAST – Ukrainischer Pfadfinderbund in Österreich).

«Вітаємо з 340 річницею перемоги польсько-українських і союзницьких військ над Османськими завойовниками, які тримали в облозі місто Відень. Завдяки українським козакам, сину української шляхтянки Данилович – короля Яна ІІІ Собеського та найвідомішого пластуна-розвідника – кавовара Юрія Кульчицького столиця Австрійї та християнська Європа були врятовані», – йдеться в дописі.

Святкування відбулося біля пам'ятника Українським козакам на горі Леопольда.

Спочатку звучали вступні слова від представників обох дипломатичних корпусів, пана посла Василя Химинця і працівника представника посла Республіки Польща. Далі о. др. Тарас Шагала зачитав молитву за померлих учасників оборони та визволення Відня, який, за даними істориків, через три дні міг здатися ворогу.

Далі учасники заходу попрямували від пам'ятника до особливого місця – церкви Св. Леопольда, де рівно 40 років тому світовою Українською громадою до 300-ліття визволення Відня була влаштована пам'ятна таблиця, яку зафундували учасники національно-визвольних змагань з Іспанії. Давніше на місці цієї церкви розміщувався замок, у якому в середині 13 століття син короля Данила – Роман Даниловича одружився із господинею Австрії Гертрудою Бабенберзькою, і отримав титул герцога Романа I, володаря Австрії.

Опісля усі попрямували до дальших святкувань у церкві Св. Йосипа, яка є великим відпустовим місцем поляків.

Нагадаємо, представники української скаутської організації «Пласт» в Австрії у рамках пластового проєкту «Врятуй могилу Героя» вшанували в місті Грац нещодавно виявленні поховання учасників українських національно-визвольних змагань.

Фото: PLAST - Ukrainischer Pfadfinderbund in Österreich / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-