СКУ привітав позицію лідерів країн Африки щодо відновлення зернової угоди

СКУ привітав позицію лідерів країн Африки щодо відновлення зернової угоди

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) вітає позицію провідників Африканського Союзу, які на саміті у Санкт-Петербурзі наполягли на відновленні повноцінної дії Чорноморської зернової ініціативи, з якої в односторонньому порядку вийшла Росія.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ

Президент СКУ Павло Ґрод заявив, що вихід Москви з Чорноморської угоди з безпечного транспортування зерна у середині липня цього року є ще одним актом російської агресії проти України, а також спробою дестабілізувати глобальну продовольчу безпеку. Російські ракетні атаки проти житлових будинків, шкіл, храмів, культурних пам’яток та зернових терміналів в Одесі та Одеській області є воєнними злочинами й мають дістати належну відповідь від міжнародної спільноти.

Він наголосив, що Україна, як один з найбільших експортерів продовольства до Африки та Азії, Україна, відіграє провідну роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки. Росія знову використовує голод як гібридну зброю проти усіх суверенних країн та, зокрема, супроти народів Африки. 

Читайте також: Розвідка Британії: Понад 20 африканських лідерів не поїхали на саміт у РФ через її вихід із «зернової

«Ми вітаємо тверду позицію провідників Африканського Союзу щодо зернової угоди. Сьогодні принципово важливо, щоб голос Африки було чутно на світовому рівні. Спроби Москви обмежити постачання зерна мають на меті зробити держави Африки більш вразливими, політично нестабільними, ослабити їх економічно та, загалом, посилити їхню залежність від Росії», – заявив він.

Також СКУ закликав лідерів Африки підтримати Україну і використати їхні відносини з Москвою для того, щоб переконати Кремль зупинити війну та вивести російські війська з суверенної української території. 

Нагадаємо, 27-28 липня у Санкт-Петербурзі пройшов другий саміт Росія-Африка. Він відбувся не на тому рівні, на який розраховували в Кремлі, і показав слабкість російського президента. Захід відвідали 17 африканських лідерів з 54 запрошених. Інші держави були представлені делегаціями, які очолювали міністри або посли. Ще п'ять – уникнули участі в саміті.

На саміті лідери країн Африки наполягли на відновленні повноцінної дії Чорноморської зернової ініціативи. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-