Більшість біженців з України залишаються у Польщі на Великдень – дослідження

Більшість біженців з України залишаються у Польщі на Великдень – дослідження

Укрінформ
Майже три чверті біженців з України, які перебувають у Польщі, планують залишитися у цій країні на Великодні свята. Майже половина з них проведуть цей час разом зі своїми родинами, які також перебувають у Польщі.

Про це свідчать результати опитування «Воєнні біженці з України. Великдень у Польщі», проведеного Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету, передає Укрінформ.

Дослідження показало, що 74% біженців з України, які перебувають у Польщі, планують провести великодній період у Польщі. Серед головних причин такого рішення респонденти називають побоювання та труднощі, пов’язані з війною, яка триває в Україні (46%), а також перебування сімей та родичів біженців у Польщі (31%). Лише 14% респондентів визнали, що причиною перебування у Польщі в цей час є оплачувана робота.

Читайте також: У Варшаві відкрився новий центр допомоги для українців

За даними опитування, 45% біженців проведуть Великдень з родиною в Польщі, а кожен третій респондент (36%) зв’яжеться зі своїми близькими, які не проживають у Польщі, по телефону чи онлайн. Кожен дев'ятий біженець (11%) заявляє, що проведе Великдень з польськими друзями. На думку авторів дослідження, це свідчить про поглиблення зв’язків між сусідніми народами, а також про культурну близькість.

«Це доказ того, що поляки та українці дуже швидко встановлюють стосунки, засновані на взаємоповазі та взаєморозумінні. Тому так важливо, щоб цей час став можливістю відкритися для спільних зустрічей і розмов, зрозуміти емоції, які мають наші гості з України», – зауважив з цього приводу голова правління Міграційної платформи EWL Анджей Коркус.

Читайте також: У Варшаві провели майстер-клас з писанкарства для польських та українських дітей

Відповідаючи на питання про емоції під час свят, майже половина респондентів (47%) зазначили, що вони відчувають надію на краще. Водночас 28% – вдячність. Також респонденти відчувають оптимізм (23%), радість (21%), але й сум (23%).

Дослідження показує, що найбільша група переселенців з України, які прибули до Польщі (36%), цьогорічний Великдень святкуватимуть за східною традицією, тобто за юліанським календарем – 16 квітня. Проте 23% респондентів заявляють, що святкуватимуть за обома календарями, а 20% – лише за григоріанським (9 квітня).

Читайте також: Перші леді України та Польщі відвідали варшавський центр допомоги біженцям

 

Дослідження «Воєнні біженці з України. Великдень у Польщі» було проведене 23-28 березня 2023 року в різних містах та регіонах Польщі, зокрема у Варшаві, Кракові, Вроцлаві, Гданську, та інших містах РП. У дослідженні взяли участь 400 громадян України, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року через повномасштабну агресію росії в Україні.

Нагадаємо, українці, які змушені були виїхати з України, рятуючись від російської повномасштабної агресії, з 1 квітня можуть подавати документи на отримання посвідки на тимчасове проживання в Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-