У Ризі урочисто відзначили 30-річчя поновлення дипвідносин між Україною та Латвією

У Ризі урочисто відзначили 30-річчя поновлення дипвідносин між Україною та Латвією

Фото
Укрінформ
У Ризі пройшла низка заходів на честь 30-річчя відновлення дипломатичних відносин між Україною та Латвійською Республікою, яке відбулося 12 лютого 1992 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ключовим заходом святкування стала конференція, яка пройшла у Посольстві України в Ризі. Відкриваючи її, Посол Олександр Міщенко привітав присутніх з річницею відновлення дипломатичних відносин між нашими країнами та подякував латвійській стороні за рішучу, беззастережну підтримку і допомогу Україні у найбільш складний для нашої держави час.

Зі свого боку віце-спікер парламенту Латвії (Саейми) Дагмара Бейтнере-Ле Галла повідомила, що Латвія буде збільшувати не лише політичну, а й військово-технічну допомогу для України. Вони виокремила такий промовистий факт, що група латвійсько-української дружби найбільша з-поміж подібних груп у латвійському парламенті.

Голова Комітету Саейми із закордонних справ, а також керівник групи з роботи в Кримській платформі Ріхардс Колс відзначив, що Латвія ніколи не залишить Україну сам на сам з російською агресією.

«Ми були, є і будемо вашими надійними адвокатами в Європі», - підкреслив Колс.

Генеральний директор Директорату двосторонніх відносин МЗС Латвії Нілс Янсонс відзначив, що латвійська сторона на усіх міжнародних майданчиках підтримує вступ України до ЄС та НАТО. В цьому контексті, Латвія надає усю можливу допомогу Україні для забезпечення проведення у нашій країні необхідних реформ.

Читайте також: У Латвії зареєстрували нову організацію української діаспори

Під час конференції з доповіддю про історію перебування і роботи латвійців в Україні виступила директор Академічної бібліотеки Латвії Вента Коцере. Вона окремо зупинилася на латвійських громадах у XIX – на початку XX сторіччя в Одесі та Харкові. Коцере також розповіла, що внаслідок окремих досліджень їй вдалося точно встановити, що український геній Т.Г. Шевченко хоча й проїздом, але двічі побував у Ризі.

Професор Латвійського університету, доктор Ерікс Єкабсонс у своєму відео, записаному спеціально для учасників заходу, докладніше розповів про перебування та діяльність українців у Латвії. В цілому, зазначені виступи наочно показали, що український та латиський народи пов’язані тривалою спільною історією.

Під час заходу був переглянутій інформативно насичений відеофільм з історії українсько-латвійських відносин.

На заході також були присутні заступниця Секретаря Президії Саейми Інесе Войка; радниця спікера Саейми із зовнішніх справ екс-посол Латвії в Україні (2011-2016) Аргіта Даудзе; радник Президії Саейми із зовнішніх справ Андрейс Ковальовс; третій секретар Першого департаменту двосторонніх відносин Крістапс Пурмаліс; голова Асоціації пам’яті генерала П.Радзіньша Агріс Пурвінш, директорка Ризької Української середньої школи Лідія Кравченко; голова правління Українського торгового дому в Латвії Олександр Петров, а також представники української діаспорської організації «Віче» на чолі з Валерієм Олейнічуком.

Читайте також: Дипломатичним відносинам між Україною та Іспанією виповнилось 30 років – МЗС

Того ж дня раніше Посол Олександр Міщенко та співробітники Посольства разом з Нілсом Янсонсом і Крістапсом Пурмалісом поклали квіти до меморіальної дошки на будівлі в Ризі, де у 1920-1921 рр. розміщувалась перша дипломатична місія України (УНР) в Латвії.

Увечері будівля МЗС Латвії з нагоди 30-річчя відновлення дипломатичних відносин між нашими країнами була підсвічена кольорами українського прапора.

Нагадаємо, 26 серпня 1991 року Україна визнала державну незалежність Латвійської Республіки, а 4 грудня 1991 року Латвія визнала державну незалежність України. Дипломатичні відносини між двома країнами були встановлені 12 лютого 1992 року. У 1993 році Латвія відкрила своє посольство у Києві, а Україна, в свою чергу, відкрила посольство у Ризі.

Фото: Олег Кудрін, Посольство України в Латвії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-