У Музейному кварталі Відня пройде

У Музейному кварталі Відня пройде "Українська ніч"

Відео
Укрінформ
Фестиваль електронної музики і візуального мистецтва просто неба "Українська ніч" пройде 3 жовтня в Музейному кварталі Відня.

На сцені фестивалю виступлять українські музиканти DZ’OB, ZAVOLOKA та ONUKA, а кульмінацією стане 3D-маппінг за мотивами українських мозаїк, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Це ключовий і наймасштабніший проєкт Двостороннього року культури Україна-Австрія. Усі складові програми цього мініфестивалю – спроба переосмислити українську культурну традицію від етніки до модернізму, представити її австрійській публіці в актуальному, привабливому ключі, використовуючи сучасні підходи і технології", - зазначив гендиректор Українського інституту Володимир Шейко.

Захід відбудеться у найбільшому музейному комплексі столиці Австрії та популярному туристичному місці. Добірка відео про Україну від проєкту Ukraïner та імерсивна віртуальна велопрогулянка вулицями Києва, Львова і Харкова відкриють відвідувачам фестивалю невідому і сучасну Україну, українські міста, села та краєвиди.

Музичну програму відкриє український кросжанровий електроакустичний гурт DZ’OB, який поєднує у своїй творчості традиційні інструменти з сучасною електронікою.

Продовжить концертну програму композитор, виконавиця і дизайнерка ZAVOLOKA. Катерина Заволока, яка вже декілька років живе й працює в Австрії й Німеччині, давно займається представленням старовинної української культури засобами сучасного цифрового мистецтва.

Хедлайнером музичної програми буде ONUKA, яка вразила Європу своїм виступом на Євробаченні в Києві у 2017 році. Музичний стиль гурту – "фолктроніка", органічний мікс електронної, попмузики та української музичної традиції.

MOZAЇKA, новий альбом гурту ONUKA, став додатковим натхненням для десятихвилинного аудіовізуального шоу – 3D-маппінгу "Discover Ukraine: Bit by Bit", яке буде продемонстроване перед виступом гурту. Понад 100 монументальних мозаїк, створених у багатьох містах України у 1960-70-х роках, оживуть на фасаді Музею Леопольда під музичний супровід Ptakh Jung.

Серед цих робіт – мозаїчні панно Ади Рибачук і Володимира Мельниченка, "Дерево життя" і "Боривітер" Алли Горської, "Нічого кращого немає, як тая мати молода" Степана Кириченка і Надії Клейн та багато інших. До ключових візуальних елементів автори 3D-маппінгу додали і мозаїчне панно "Море і риби" Володимира Патики, яке нещодавно знищили у Львові.

"Проєкт Bit by Bit, до створення якого доклали зусиль багато чудових фахівців, – наш внесок у гостру суспільну дискусію про художню спадщину радянського періоду в Україні. Кожна з цих мозаїк – носій і свідок буремної історії українського мистецтва: від роботи Кириченка (між собою ми називаємо її Мадонною), яка нагадує старовинні мозаїки зруйнованих радянською владою соборів, до творів Алли Горської, які втілюють її художню сміливість і внутрішню свободу в часи цензури й переслідувань. Будучи безумовно українською, візуальна естетика цих робіт буде близькою й австрійському глядачеві, адже в публічному просторі Відня є чимало схожих за стилем мозаїк", – зазначив Шейко.

Читайте також: У Сіднеї пройде вечір українського короткого метру

Двосторонній рік культури Україна-Австрія 2019 – це двостороння ініціатива керівництва двох держав, проголошена з метою інтенсифікації культурного діалогу для розбудови довіри і взаєморозуміння. Основними організаторами року є: Австрійський культурний форум в Києві, Австрійське бюро кооперації у Львові, Український інститут та Посольство України в Австрії.

Фото: ui.org.ua

Відео: Ukrainian Institute

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-