На Тернопільщині археологи виявили нові артефакти трипільської культури

На Тернопільщині археологи виявили нові артефакти трипільської культури

Фото
Укрінформ
На Тернопільщині під час планових археологічних обстежень трипільських поселень виявлено фрагменти кераміки, крем'яні знаряддя праці та глиняні фігурки, яким понад 5 тисяч років.

Про це повідомили у Борщівському обласному краєзнавчому музеї, передає Укрінформ.

«Весняна пора є сприятливою для виявлення і фіксації нових археологічних пам’яток. В першу чергу проводять рятувальні роботи на пам’ятках, які руйнуються глибокою оранкою. Це збір матеріалів, визначення їх культурної приналежності та введення нових пам’яток до наукового реєстру», - йдеться у повідомленні.

Археолог Михайло Сохацький спільно з музейними працівниками продовжили планові археологічні обстеження трипільських поселень поблизу сіл Залісся та Ланівці.

«В останні роки для обробітку землі почали використовувати дуже потужну техніку. У зв’язку з таким інтенсивним обробітком землі на глибину до 35-40 сантиметрів руйнуються пам’ятки, які тисячі років зберігалися під землею. Саме такий випадок стався поблизу села Залісся. Місцеві жителі, а саме парох села та вчитель історії повідомили нас про цю знахідку», - зауважив Сохацький.

Дослідники з’ясували, що на цьому місці було, за приблизними підрахунками, 35 жител трипільців. У кожному з них могли жити 10-15 людей. Такі поселення облаштовували біля водойм і завжди обирали місця на підвищеннях, щоб сонячні промені освічували оселі.

Читайте також: У держвласність повернули тисячолітнє Городище на Рівненщині

На поверхні розораних пам’яток дослідники виявили фрагменти кераміки.

«Також ми зібрали крем'яні знаряддя праці, а також предмет фігуральної пластики – кам’яну фігурку людини. Щоправда, вона була розламана, але це цінний артефакт, якому понад 5 тисяч років. Знайдені матеріали доповнять археологічну фондову колекцію Борщівського обласного краєзнавчого музею», - додав Сохацький.

Як повідомляв Укрінформ, археологи потрапили в один із шести склепів Галицького замку.

Фото: Борщівський обласний краєзнавчий музей

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-