У Музей історії передали 274 артефакти, затримані на кордоні Естонії з РФ

У Музей історії передали 274 артефакти, затримані на кордоні Естонії з РФ

Фото
Укрінформ
У Національному музеї історії України відбулась урочиста презентація 274 предметів археології та монет, затриманих на кордоні Естонської Республіки та переданих Естонською Республікою в Україну.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв повідомив, що символічним є те, що у переддень Воскресіння Христового наші культурні цінності повернулися на Батьківщину.

У Національному музеї історії відбулася передача 274 артефактів, затриманих на кордоні з РФ естонськими правоохоронцями / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

“Світ вболіває за Україну, вболіває за перемогу України і за те, щоб справедливість була не лише в питаннях відстоювання незалежності територіальної цілісності. А й щоб була справедливість і в частині дотримання міжнародного права щодо законності переміщення культурних цінностей. 274 предмети чекали моменту повернення. Ми дякуємо естонським колегам та тим, хто працював над тим, щоб справедливість перемогла”, - сказав Карандєєв.

У свою чергу, посол з особливих доручень МЗС України Ігор Осташ, який безпосередньо брав участь у процесі повернення цінностей, повідомив, що подія сталася у 2018 році, коли естонські правоохоронці затримали контрабандні товари на кордоні з Росією. За кермом вантажівки був громадянин Латвії. Машина везла сире м’ясо, і серед нього були заховані ці артефакти. Товар був вилучений, і весь період часу з 2018 року експерти встановлювали походження цих артефактів. І було з’ясовано, що вони належать Україні.

Осташ повідомив кореспондентові Укрінформу, що виставка цих артефактів буде відкрита у червні у Національному музеї історії України.

Заступник глави дипломатичної місії Естонії в Україні Вагур Соосаар наголосив, що Естонія і надалі підтримуватиме Україну. Співпраця триває не лише у військові сфері, а й культурній. “Сьогодні історичний день — українське надбання, цінні артефакти, які належать Україні, подолали довгий шлях і нарешті повернулись додому”, - наголосив він.

Ростислав Карандєєв також підкреслив, що Естонія - унікальна країна, яка незважаючи на свою невелику чисельність населення і відносно невеликий національний бюджет, надає Україні колосальну допомогу.

Читайте також: Вже є дані про 105 тисяч об'єктів: Карандєєв розповів, як наповнюється реєстр «єПам’ятка»

Зокрема, естонські колеги відновлюють об’єкти на Житомирщині. “Фактично естонські колеги взяли патронат над цим регіоном. Але не лише. Це ми пам’ятаємо, як у перші дні війни з Естонії йшли вантажі з необхідним для наших музеїв обладнанням та пакувальними матеріалами для забезпечення евакуації культурних цінностей. І сьогодні ще один прояв справжньої дружби і поваги”, - підкреслив він.

Як повідомлялось, МКІП та ІР-офіс об'єднають сили для охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-