Кантата сучасного українського композитора «Татусева книга» вперше прозвучала у Франції

Кантата сучасного українського композитора «Татусева книга» вперше прозвучала у Франції

Фото
Укрінформ
У Страсбурзі в Палаці музики на концерті до 75-річчя Ради Європи відбулася французька прем'єра кантати Євгена Оркіна «Татусева книга». 

Це твір сучасного українського композитора, присвячений пам'яті дитячого письменника Володимира Вакуленка, замордованого російськими окупантами в Ізюмі. Кантату, а також твори світової класики, виконав Молодіжний симфонічний оркестр України під керівництвом диригентки Оксани Линів спільно з двома українськими дитячими хоровими колективами, передає кореспондент Укрінформу.

Кантата сучасного українського композитора «Татусева книга» вперше прозвучала у Франції / Фото: Лідія Таран, Elza Loginova

«Це лише друге виконання твору. Прем’єра, що відбулася восени у Брюсселі, справила надзвичайне враження на європейського глядача. А як інакше, вони почули і побачили нашу талановиту молодь, яка приїхала просто з-під бомб, з міст, де вони не можуть нормально репетирувати через обстріли. Але ці молоді музиканти показали надзвичайну якість та професіоналізм», - зазначила Оксана Линів.

За її словами, під час виконання «Татусевої книги» і їй, і самим музикантам, важко опанувати емоції. Наймолодшій скрипальці Молодіжного оркестру 14 років, найстаршому - 21.

«Ми привезли сюди 64 музикантів, з них 15 учасників добиралися безпосередньо з України, решта зараз по всьому світу. З початком війни ми багатьом допомогли виїхати з їхніх гарячих регіонів і знайти місця для навчання в Європі, щоб зберегти талант і їхню можливість займатись музикою, щоб не переривалася українська музична традиція», - розповіла Олександра Зайцева, директор Молодіжного симфонічного оркестру України.

Читайте також: «Шевченківський березень 2024»: у Національній філармонії відбувся концерт в межах фестивалю

Два дитячі хори «Дзвіночок» та «Вогник» приїхали до Страсбурга спеціально для цього виступу з Києва. Уривки щоденника Вакуленка спеціально декламували зі сцени французькою, щоб публіка розуміла контекст.

«Це музика, що йде прямо через серце. А особливо, коли за нею така історія, як у цієї книги. І доля Вакуленка. І щоденник, який відкопала після окупації Вікторія Амеліна, яка сама загинула від російської ракети. Це найдоступніший спосіб донести до європейців цінності, які ми відстоюємо, і викликати бажання допомогти, солідарність», - каже Катерина Пушкар, президентка асоціації SupportActionUkraine, яка організувала концерт.

Подію підтримала Рада Європи, тож він став частиною святкування 75-ї річниці організації.

Читайте також: У Лондоні діаспора провела зустріч з музичним керівником Ukrainian Freedom Orchestra

Кошти від квитків організатори спрямують у центри психологічної реабілітації дітей, які постраждали від війни, а також на свій головний проєкт - побудову мобільно-операційного блоку. Це своєрідний шпиталь на колесах, що дасть змогу проводити операції в місцях, де інфраструктура зруйнована ворогом.

Як передавав Укрінформ, у столиці Бельгії – місті Брюссель - 5 вересня в межах міжнародного проєкту Lost childhood відбувся концерт Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-