Законопроєкт про позбавлення нагород артистів-колаборантів готовий до другого читання - Потураєв

Законопроєкт про позбавлення нагород артистів-колаборантів готовий до другого читання - Потураєв

Укрінформ
У Верховній Раді до другого читання готовий законопроєкт, який дозволить Президентові автоматично позбавляти державних нагород у сфері культури тих людей, які вчинили злочин проти України.

Про це повідомив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ВР.

Він зазначив, що на сьогодні у чинному законодавстві відсутні законні підстави для позбавлення почесних звань чи нагород зрадників, колаборантів і ворогів держави.

“Зараз до другого читання готовий законопроєкт, який дозволить Президентові автоматично позбавляти державних нагород у сфері культури тих людей, які вчинили злочин проти України”, - підкреслив депутат.

За словами Потураєва, голосування за цей документ “може миттєво об’єднати навколо себе всі проукраїнські сили у парламенті, адже це один із важливих політичних законів”.

“Він стосується таких людей, як Таїсія Повалій, яка позувала з російським паспортом під час так званих «виборів» Путіна. Документ також стосується іноземців. Наприклад, досі звання має Філіп Кіркоров, що є абсолютною ганьбою», - наголосив Потураєв.

Читайте також: СБУ оголосила підозру Таїсії Повалій, яка отримала російське громадянство і підтримує Кремль

Народний депутат нагадав, що у законопроєкті наявні два критерії для позбавлення нагород у сфері культури. Перший – якщо суд виносить вирок про вчинення людиною злочинів за спектром статей, які пов’язані з колабораціонізмом і державною зрадою. Другий – якщо РНБО ухвалює рішення накласти на особу санкції.

«Далі Президентові України на підставі першого чи другого треба видати указ про позбавлення такої людини державних нагород. Усе просто і легко», - пояснив Потураєв.

Як повідомлялося, 21 березня 2023 року Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, який передбачає підстави для надання і позбавлення діячів культури державних нагород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-