У Варшаві відзначили 210-річчя від дня народження Шевченка

У Варшаві відзначили 210-річчя від дня народження Шевченка

Фото, відео
Укрінформ
У Варшаві українська громада, учні українських шкіл, дипломати і представники влади варшавської дільниці Мокотув у суботу взяли участь у вшануванні 210-річчя від дня народження Кобзаря.

Учасники події зібралися у сквері Тараса Шевченка, де поклали вінки і квіти до пам’ятника Великому Кобзарю, декламували його вірші й співали пісні за мотивами його творів, передає кореспондент Укрінформу.

Радник-посланник посольства України в Польщі Роман Шепеляк підкреслив перед присутніми на заході, що кожне слово Кобзаря є посилом для українців, і закликом боротися за справедливість і свободу українського народу.

“Як і 210 років тому постать і слова нашого Кобзаря й надалі залишаються дуже великими і значимими. Як і 210 років тому нам треба пам’ятати ці слова, і, попри важкі часи, які ми маємо сьогодні, нам треба боротися і робити усе, щоб Україна й надалі процвітала, а ми й надалі йшли до нашої перемоги”,- підкреслив Шепеляк.

У Варшаві відзначили 210-річчя від Дня народження Тараса Шевченка / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Заступник бурмістра варшавської дільниці Мокотув Кшиштоф Сколімовський, де розташований сквер і пам’ятник Шевченкові, підкреслив, що поляки сьогодні і завжди намагаються бути разом з українцями, оскільки долі двох народів тісно переплітаються. Він зазначив, що Шевченко для українців є тим, ким для поляків є Адам Міцкевич, а вони жили, творили в одну епоху і мали дружні взаємини. Сколімовський підкреслив, що Польща і поляки підтримувати і продовжуватимуть підтримувати Україну у складні часи випробувань.

Колишній голова Об’єднання українців у Польщі Юрій Рейт у коментарі Укрінформу підкреслив, що для місцевих українців постать Шевченка завжди була знаковою, біля пам’ятника Кобзарю українці збиралися у часи випробувань: під час Помаранчевої революції та пізніше. Він наголосив, що доробок Шевченка є важливим для формування української свідомості.

Рейт згадав, що коли він декілька десятиліть тому співав у українському чоловічому хорі “Журавлі”, коли ще не існувало незалежної України, то саме твори Шевченка були символами єднання і стрижнем, на якому формувалося не одне покоління українців.

Захід відбувся за участю учнів українських шкіл у Варшаві: Освітнього центру "Материнка" ім. Дмитра Павличка у Варшаві, ВШколУ - Варшавської Української Школи, Educational center Children of Ukraine та представників Пласт - Варшава. Діти вшанували пам’ять Кобзаря декламуючи його вірші та співаючи пісні за мотивами його творів.

Учасники заходу виконали гімн України та зробили біля пам'ятника Кобзарю пам'ятне фото.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-