Культура є одним з головних каналів донесення правди про російську війну - МКІП

Культура є одним з головних каналів донесення правди про російську війну - МКІП

Ексклюзив
Укрінформ
Культура є основним інструментом донесення правди про війну за кордоном, а документування пошкоджень культурних закладів допоможе в міжнародних судах.

Про це за результатами своєї участі в заході «Café Kyiv» у Берліні Укрінформу розповіла заступниця міністра культури України Анастасія Бондар.

«Ми не можемо вивезти війну з України, ми можемо її демонструвати тільки через екрани, картини, літературу, виставки, творчі мистецькі заходи», - зазначила заступниця міністра.

Вона підкреслила, що через війну в Україні дуже сильно постраждала музейна сфера, сталося найбільше з часів Другої світової війни переміщення об’єктів в евакуацію. Зокрема, музеї зі сходу працюють наразі у Львові, Хмельницькому та інших містах західної України

«Музейники стикнулися з новими випробуваннями: як установа повинна функціонувати в часи, коли немає основної колекції. Як їм адаптуватися до реалій, щоби продовжувати функціонувати, продовжувати приваблювати людей і знаходити нові способи працювати у фактично воєнному стані», - сказала Бондар.

Читайте також: МКІП підписало меморандуми з науковими інституціями про спільну охорону культурної спадщини

Вона працює над тим, щоби, з точки зору оцифрування створити єдиний державний реєстр музейного фонду. Це потрібно, зокрема, для того, щоби держава дуже чітко бачила і розуміла, в якому стані знаходяться всі ці музейні об’єкти, які їй належать, куди переміщуються.

«В тому числі, щоби доводити на міжнародній арені, в міжнародних судах приналежність тих об’єктів, які були незаконним чином переміщені на територію Росії. І повертати те, що належить нам», - зазначила Бондар.

Вона навела такі дані: з культурної інфраструктури, з пам’яток спадщини в нас постраждало більш ніж 2 тисячі об’єктів. Це не тільки музейні заклади, не тільки об’єкти культурної спадщини, але, в тому числі, об’єкти культурної інфраструктури, мистецькі школи, будинки культури тощо. Отже це абсолютно різні рівні «повернення до життя», різні рівні відновлення.

Заступниця міністра звернула увагу ще на такий факт як те, що «будь-яке відновлення не можливо без інтеграції культури в щоденне життя наших людей». Вона вважає, що для того, щоби повернути українців з-за кордону, Україна змушена буде конкурувати з європейськими, світовими містами, в які наші громадяни виїхали.

«Для того, щоб вони повернулися, ми маємо повернути їм не тільки домівки, не тільки організувати робочі місця, але й дуже добре організувати дозвілля, мистецьку освіту, організувати те, чим можна зайнятися у вільний час, щоби душа відпочивала», - зауважила Бондар.

Вона також підкреслила, що сьогодні музеї, театри, філармонії дають українцям опору, відчуття нормальності. Це те, що пов’язує нас з мирним життям.

«Часи, проведені в закладах культури, повертають нас до нормальності і дають нам спокій, хоч і не якийсь період», - додала заступниця міністра.

На презентації вона також розповідала про фонд OBMIN, найбільшу платформу українських музеїв, яка охоплює понад сто українських музеїв, і представила презентацію «Заповнення сліпих плям: роль музеїв для майбутнього України». У ній йдеться про те, що Росія свідомо нищить музеї та жорстоко їх грабує на нині окупованих територіях, адже ця війна – не лише про захоплення території, це про намагання знищити українську ідентичність, культуру. Особливо страждають від окупації працівники музею, адже мистецтво і культура стали політикою. Але музеї адаптуються, продовжують працювати навіть у найважчих умовах і залишаються відкритими для публіки, часто з новими пропозиціями.

Читайте також: Президентка Єврокомісії відвідала у Берліні «Café Київ»

Презентація відбулась у рамках великого заходу «Café Kyiv» у Берліні, який організував Фонд Конрада Аденауера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-