Віденський фестиваль скасував концерт грецько-російського диригента Курентзіса

Віденський фестиваль скасував концерт грецько-російського диригента Курентзіса

Укрінформ
Фестиваль Wiener Festwochen ("Віденські фестивальні тижні") скасував концерт грецько-російського диригента Теодора Курентзіса після того, як українська диригентка Оксана Линів розкритикувала його позицію щодо війни в Україні і відмовилася виступати на одному фестивалі з ним.

Про це повідомляється на сайті фестивалю, передає Укрінформ.

"Прояснення щодо конфліктної ситуації навколо двох концертів на Віденському фестивалі: кадиш-реквієм під керівництвом Оксани Линів відбудеться, як і планувалося, 2 червня у Віденському концертхаусі. "Воєнний реквієм" Бенджаміна Бріттена, запланований на 12 червня у Бургтеатрі під диригуванням Теодора Курентзіса, скасовано", - йдеться у повідомленні.

Раніше Оксана Линів, яка разом із Київським симфонічним оркестром мала виконати кадиш-реквієм "Бабин Яр", заявила про відмову від участі у Wiener Festwochen через включення у програму фестивалю виступу симфонічного оркестру SWR Курентзіса. Вона заявила про неприйнятність того, що ім’я музикантів з України, яка щодня зазнає російських бомбардувань, "будуть поставлені в один контекст з іменем того, хто ніколи відкрито не виступав проти війни і чиї мистецькі колективи фінансуються банківськими установами, дуже близькими до Кремля".

Організатори фестивалю зазначили, що "у дискусіях останніх кількох днів" стало зрозуміло, що "презентація обох концертів у рамках Віденського фестивалю 2024 року наразі не є можливою".

"Наше рішення залишити кадиш-реквієм у нашій програмі є однозначним, і ми з нетерпінням чекаємо на візит Оксани Линів та Київського симфонічного оркестру до Відня", - заявив директор фестивалю Міло Рау і додав: "Ми поважаємо бажання Оксани Линів не бути поміщеною в один контекст із Курентзісом".

Читайте також: На церемонію відкриття 74 Berlinale запросили двох українців

Українська диригентка привітала це рішення Wiener Festwochen та заявила, що всі українські учасники з нетерпінням чекають концерту у Віденському концертхаусі.

Диригент грецького походження Теодор Курентзіс багато років працює в Росії, у 2014 році отримав громадянство РФ. Він жодного разу не виступив публічно із засудженням російської війни проти України попри заклики з боку іноземних колег. Курентзіс також зазнавав критики, що генеральним спонсором його проєкту MusicAeterna є російський банк ВТБ, який потрапив під західні санкції.

Як повідомлялося, у березні 2022 року Баварська державна опера відмовилася від співпраці з російською оперною співачкою Анною Нетребко та російським диригентом Валерієм Гергієвим через їх недостатнє дистанціювання від російської війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-