Торік українські організації отримали майже €5 мільйонів від програми ЄС «Креативна Європа»

Торік українські організації отримали майже €5 мільйонів від програми ЄС «Креативна Європа»

Укрінформ
Торік українські організації культурного і креативного сектору отримали фінансування майже на 5 млн євро від програми ЄС «Креативна Європа» на реалізацію своїх проєктів.

Про це розповів на брифінгу в Укрінформі співробітник Бюро програми ЄС “Креативна Європа” в Україні Микола Ульянов.

«2023 рік став винятковим і особливо успішним для українських заявників культурного сектору, що подавались на грантову підтримку програми ЄС «Креативна Європа». Відтоді як Україна стала учасницею програми, а це 2016 рік, і до 2022 року українські культурні організації на реалізацію своїх проєктів були профінансовані коштами програми трохи менше ніж 9 млн євро. А за один лише 2023 рік українські організації культурного та креативного секторів були профінансовані уже на майже 5 млн євро», - повідомив Ульянов.

Він зазначив, що загалом за попередні 7 років (2016-2022 роки) за рахунок коштів програми було підтримано 83 українські проєкти, а у 2023 році – 28 проєктів, 32 організації здобули таку підтримку.

Загалом, за його словами, обсяг фінансування України за кошти програми у 2023 році склав третину від усього фінансування.

«Це прямо вказує на те, що роль і місце українських організацій у міжнародних консорціумах є надзвичайно вагомими. Ці досягнення вражаючі, і ми зробимо все можливе, аби у 2024 році і в подальшому ці цифри зростали, оскільки це не лише підтримка українських культурних організацій, а й залучення України в євроінтеграційні процеси у сфері культури», - підкреслив співробітник Бюро програми ЄС “Креативна Європа” в Україні.

Він розповів, що досягти таких успіхів вдалося завдяки тому, що через війну Україна зараз у фокусі особливої зацікавленості Європи. «Ми мали окремий конкурс для українських організацій наприкінці 2022 року, а також в інструкціях до багатьох конкурсів українським організаціям надаються спеціальні преференції. Ми відчуваємо до України посилений інтерес. Крім цього, через об’єктивне скорочення державних видатків на сферу культури українські культурні діячі і організації все одно продовжують свою діяльність саме завдяки міжнародній підтримці», - розповів Ульянов.

Заступник міністра з питань європейської інтеграції Міністерства культури та інформаційної політики Тарас Шевченко нагадав, що "Креативна Європа" – це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Держави, які беруть участь у програмі, співфінансують її також. Але на даний час рішенням Євросоюзу Україна не сплачує внески.

За його словами, для держави дуже важливо, що українські організації можуть брати участь як головні заявники у програмі, бо ці формати підтримки сектору культури та медіа надзвичайно потрібні, особливо під час повномасштабного вторгнення. Крім цього, зауважив Шевченко, програма сприяє культурним обмінам між українськими організаціями та організаціями ЄС.

«У частині європейської інтеграції це є також одним із показників рівня співпраці з різними державами. Відповідно робота національного Бюро програми ЄС “Креативна Європа” забезпечує ідеальний формат співпраці і взаємодії між Міністерством культури та інформаційної політики, Українським культурним фондом і ЄС», - сказав Шевченко.

Він зазначив, що наша найближча ціль – це відкриття доступу для України до усіх проєктів у сфері медіа у програмі «Креативна Європа», оскільки частина з цих проєктів первинно були недоступні через те, що Україна мала виконати одне із завдань на шляху до євроінтеграції – ухвалення закону «Про медіа» та змін до закону «Про рекламу».

«Ці закони ухвалені, чим ми повністю імплементували вимогу про наближення нашого аудіовізуального законодавства до законодавства ЄС. Тому ми претендуємо на розширення програми для України і на участь у всіх проєктах «Креативна Україна»», - пояснив заступник міністра.

Він також сподівається, що з боку ЄС буде підтримано той досвід, який був у 2022 році, коли після звернення МКІП у програмі «Креативна Європа» був окремий конкурс лише для українських організацій, і зараз три організації – переможниці імплементують свої проєкти і видають кошти українським митцям.

«І ми були б раді, щоб цей досвід продовжувався. Ми бачимо програму «Креативна Європа» як частину наших євроінтеграційних процесів», - підсумував він.

Начальник сектору МТД Міністерства культури та інформаційної політики Анна Семаєва, своєю чергою, розповіла про досвід взаємодії МКІП з Бюро програми ЄС “Креативна Європа” в Україні. Вона зауважила, що участь України у програмі «Креативна Європа» дуже важлива для нашої держави, оскільки це не лише сприяє залученню коштів для різноманітних українських проєктів і підтримці української культури у час, коли це дійсно необхідно, а також і тому, що посилення транскордонного виміру у діяльності українських організацій культурного сектору дуже модернізує українську культуру.

Читайте також: Заступник міністра культури і урядовці країн Балтії та Фінляндії обговорили шляхи євроінтеграції України

Як повідомлялося, Україна стала учасницею програми у 2016-му році. З того ж часу українські заявники можуть отримувати грантову підтримку у понад 30 різних конкурсах. Загальний європейський бюджет програми 2021-2027 років складає 2,44 млрд євро.

Нині програма діє у 40 країнах.

В Україні постійно працює Національне бюро програми, яке надає консультаційну підтримку українським заявникам та поширює актуальну інформацію про програму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-