Заступник міністра культури і урядовці країн Балтії та Фінляндії обговорили шляхи євроінтеграції України

Заступник міністра культури і урядовці країн Балтії та Фінляндії обговорили шляхи євроінтеграції України

Укрінформ
Заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко і міністри культури країн Балтії та Фінляндії обговорили шляхи євроінтеграції України та співпраці у сфері культури.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКІП.

У міністерстві зауважили, що у пʼятницю, 26 січня, відбулася відеоконференція, в якій разом із Шевченком взяли участь міністр культури Естонії Хейді Пурга, міністр культури Литви Сімонас Кайрис, міністр культури Латвії Агнесе Логіна, міністр науки та культури Фінляндії Сарі Мултала, керівник представництва Європейської комісії у Таллінні Вівіан Лоонела і посол України в Естонській Республіці Максим Кононенко.

Зазначається, що захід відбувся у рамках урочистої церемонії відкриття Європейської столиці культури 2024 року в естонському місті Тарту.

Під час відеоконференції учасники обговорили питання вступу України до Європейського Союзу, зокрема, розглядалися потреби України у культурному секторі та можливість надання допомоги з боку країн-учасниць зустрічі.

Шевченко висловив вдячність за фокусування тематики зустрічі на Україні, на її євроінтеграційних прагненнях та боротьбі з російською агресією.

Зокрема він акцентував увагу на необхідності тісної співпраці з країнами ЄС у сфері недопущення незаконного вивезення культурних цінностей з України та висловив занепокоєння, що Словаччина як країна-член ЄС, планує поновити співпрацю у культурній сфері з країною-агресором та Білоруссю.

“Росія використовує культуру та медіа як зброю та розповсюджує дезінформацію. Поновлення співпраці у культурній сфері з РФ та Білоруссю є толеруванням злочинів з боку агресора в Україні,” – підкреслив Шевченко.

Крім того, він поінформував учасників зустрічі про Стратегію розвитку культури у рамках виконання Плану України для реалізації інструменту Фонду України 2024-2027. Вона буде зосереджена на збереженні, відновленні та промоції української культурної спадщини як частини європейського культурного простору, розвитку спроможностей та широкій підтримці українських культурних і креативних інституцій через програму “Креативна Європа” та ініціативу “Європейська столиця культури”.

Також Шевченко запропонував налагоджувати партнерські міжнародні зв’язки між культурними інституціями та у підготовці фахівців-реставраторів нового покоління.

“Я вкотре хочу подякувати усім присутнім, вашим урядам за підтримку та допомогу, яку Україна отримує. Україна заслуговує стати повноправним членом ЄС не тільки у сфері культури, а також в інших сферах”, – підкреслив заступник міністра.

Читайте також: Стефанчук і Кокс обговорили євроінтеграцію України

Своєю чергою, іноземні учасники зустрічі відзначили вражаючі зусилля України на шляху досягнення миру та стабільності, а також у напрямку євроінтеграції. Урядовці підтвердили свою готовність надалі підтримувати Україну в процесі реформ та брати активну участь у відновленні та цифровізації української культурної спадщини. Такі кроки є важливими у зміцненні культурних зв’язків та співпраці між країнами.

Як повідомляв Укрінформ, Естонія передасть Україні 274 археологічні артефакти.

Фото: mcip.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-