Зеленська відкрила аудіогід українською мовою в Музеї окупації Латвії

Зеленська відкрила аудіогід українською мовою в Музеї окупації Латвії

Фото, відео
Укрінформ
Перша леді України Олена Зеленська відкрила аудіогід українською мовою в Музеї окупації Латвії.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Офісу Президента

“Під час візиту до Латвійської Республіки перша леді України Олена Зеленська відвідала Музей окупації Латвії. Заснований у 1993 році, він висвітлює становище країни під час окупації 1940–1991 років радянським та нацистським режимами”, - йдеться у повідомленні. 

Дружина Президента взяла участь у відкритті україномовного аудіогіда головною експозицією музею, над яким із жовтня минулого року працювало Посольство України в Латвії разом із представниками Музею.

У заході також узяли участь мер Риги Вілніс Кірсіс, його заступники Лінда Озола та Едвард Ратнієкс, директорка закладу Солвіта Віба.

Читайте також: У Японії анонсували перший музейний аудіогід українською мовою

Перша леді відзначила важливість цього аудіогіда й наголосила, що історичне минуле Латвії надзвичайно цінне для розуміння сьогодення України. Вона провела паралелі між діями Радянського Союзу під час окупації Латвії в 1940 році та його правонаступниці Росії перед початком повномасштабного вторгнення в Україну (дестабілізація внутрішньої політики та скупчення військ на кордонах).

“Тому Латвія нині – наш вірний союзник. Бо дуже добре розуміє наслідки ворожої окупації”, – наголосила Зеленська.

Фонди музею налічують понад 50 тис. експонатів (документи, фотографії, письмові, усні свідчення та речові докази, предмети й пам’ятки). Фахівці музею зафіксували понад 2 тис. відеосвідчень, і це одна з найбільших колекцій, присвячених темі окупації у Європі. Експозиція задумана як ґратчастий лабіринт темряви між яскравими етапами незалежності. Відвідання музею є частиною дипломатичного протоколу Латвії, він вітає іноземних лідерів, дипломатів та інших осіб, які прибувають з офіційними та державними візитами.

Читайте також: У Польщі запрацював 10-й ювілейний україномовний аудіогід

Місія музею – нагадувати, що сталося з Латвією та її народом під час панування радянського та нацистського режимів, ушановувати пам’ять тих, хто через нього загинув або ж був змушений утікати від окупації, а також нагадувати світові про ці злочини, скоєні іноземними державами проти Латвії.

Перша леді зазначила, що ця місія важлива як для латвійців, так і для українців.

“Тож радію, що завдяки аудіогіду зможемо знайти ще більше точок для порозуміння”, – додала вона.

Аудіогід у Музеї окупації Латвії – 78-й за ліком у проєкті з упровадження україномовних аудіоекскурсій у провідних пам’ятках світу, що з’явився з ініціативи Олени Зеленської. 

Зокрема його реалізовано у Луврі та Версалі (Франція), Вестмінстерському абатстві (Велика Британія), Колізеї та Галереї Боргезе (Італія), Галереї Альбертіна (Австрія), Рейксмузеї (Нідерланди).

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні минулого року в Музеї вікінгів у столиці Швеції запрацював український аудіогід.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-