У Нідерландах відкрили благодійну виставку картин українських художників

У Нідерландах відкрили благодійну виставку картин українських художників

Фото
Укрінформ
У нідерландському місті Бреда в музеї Stedelijk Museum Breda відбулося урочисте відкриття благодійної виставки творів семи українських художників.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, церемонія відкриття відбулася за участю посла України в Нідерландах Олександра Карасевича та мера міста Бреда Поля Депли.

Виставка творів семи українських художників у Нідерландах / Фото: Ірина Драбок

“Я радий, що сьогодні ми відкриваємо у Бреді виставку Guardian Spirits, що представляє роботи семи українських художників, які продовжують працювати в Україні.

Такі заходи мають дуже велике значення, оскільки все більше відкривають нідерландцям українську культуру і мистецтво. І особливо - сучасне українське мистецтво. Такі виставки - це чудова нагода подивитися на те, що українські митці творять зараз під час війни. Також важливо, що ці картини будуть продані з аукціону і половина отриманих коштів піде на підтримку самих авторів, які залишаються та продовжують працювати в Україні, а інша частина - на проєкти щодо протезування українців, які постраждали внаслідок російської агресії”, - сказав у коментарі Укрінформу посол України в Нідерландах Олександр Карасевич.

Своєю чергою артдиректорка благодійного фонду Kozytskyi Foundation Христина Береговська зазначила, що відбір творів проходив нелегко, оскільки в Україні дуже багато достойних та надзвичайно талановитих художників.

Читайте також: У Києві презентували проєкт, який представить Україну на Венеційській бієнале

“Дуже важливо було представити різні мистецькі школи, але нам допомогли колеги з музею Бреди, куратори, які взяли на себе відбір. Ми їм запропонували різні портфоліо і вони обрали творчість семи художників. Придумали концепцію “Духи охоронці”, що дуже для нас символічно. Ми привезли 41 твір семи українських митців. Це скульптури, живопис, графіка і діджитал арт. Вони є доступні також для продажу. Зараз на експозиції представлені не всі роботи, які ми привезли, частина творів будуть представлені на мистецькому аукціоні. Половину зібраних коштів ми віддаємо художникам, бо вони живуть з мистецтва, а половина піде на протезування військових та цивільних українців”, - розповіла Укрінформу Береговська.

Церемонію відкриття також відвідали пані посол Польщі в Нідерландах Маргарета Кассангана, мер міста Бреда Поль Депла, віцемер Вроцлава Якуб Мазур, українські та нідерландські митці, а також українці, які через повномасштабне вторгнення Росії в Україну наразі перебувають в Нідерландах.

“Твори мистецтва показують нам, як багато може означати мистецтво для людей, як творців, так і шанувальників, коли свобода та демократія знаходяться під загрозою”, - підкреслив мер міста Бреда Поль Депла.

Читайте також: Малюнок українського художника затвердили на обкладинку нової книги Тімоті Снайдера

Під час заходу відвідувачі музею могли не лише побачити твори українських митців, а й почути українські пісні у виконанні тріо “SonCe”. Гурт виконує українські фольклорні пісні, популяризує українську мову й традиції, однак у гурті лише одна українка – вокалістка Мар’яна Головченко.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах відбулося підписання меморандуму про партнерство між Львовом, Вроцлавом та Бредою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-