Голова Шевченківського комітету назвав найважливіші культурні події 2023 року

Голова Шевченківського комітету назвав найважливіші культурні події 2023 року

Укрінформ
Голова Шевченківського комітету Євген Нищук серед важливих подій у культурі України 2023 року назвав вихід книги «Я перетворююсь. Щоденник окупації» Володимира Вакуленка, вбитого росіянами у 2022 році.

Про це він розповів в коментарі Укрінформу.

«Ще одна драматична сторінка у нашій історії та культурі. Ці безцінні свідчення, описані дитячим письменником Володимиром Вакуленком, який вів щоденник у лютому-березні 2022 року у час окупації росіянами Ізюму та його рідного села Капитолівка, аж до викрадення його рашистами та жорстокого вбивства. На сторінках – біль, роздуми, і водночас – ніжність та любов до України. Захований в землі щоденник був віднайдений молодою письменницею Вікторією Амеліною, яка взялась упорядкувати та видати цей щоденник. За страшним збігом, російська ракета, що влучила у кафе у Краматорську, забрала її життя. Ці сторінки – без перебільшення наше нове «Розстріляне відродження», - сказав Нищук.

Фото: Юлія Орлова/Фейсбук

Також головною подією в культурі 2023 року він назвав вихід фільму «20 днів у Маріуполі» - не просто документальний фільм, а «вияв журналістської мужності у бажанні розказати світу правду про війну в Україні та злочини РФ на нашій землі».

«Сама поява тих фото і відео, що шокували світ (за майже повної відсутності комунікацій та зв’язку), у новинах у 2022 році з оточеного ворогом Маріуполя, є проявом високого професіоналізму журналістів», - наголосив голова Шевченківського комітету .

У топовій трійці подій Нищук також згадав виставку робіт Марії Примаченко «Марія малює» в Українському домі, а також показ ранніх творів художниці у Музеї народного та декоративно-прикладного мистецтва на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

«Ці роботи – концентрація світла, добра, любові, надії. Це те, що у цей непростий для нас час дарує нам віру в себе та нашу перемогу. Дивовижні квіти надихали, звірі та птахи примушували посміхатись, нехай і крізь сльози щоденних втрат. Це безцінні позитивні емоції, що дозволяють нам «вивозити» - сказав Нищук.

Читайте також: У поліції розповіли подробиці вбивства письменника Вакуленка і ще трьох цивільних в Ізюмі

Як повідомляв Укрінформ, у місті Бородянка на Київщині відбулась церемонія нагородження Національною премією України імені Тараса Шевченка за 2022 та 2023 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-