У поліції розповіли подробиці вбивства письменника Вакуленка і ще трьох цивільних в Ізюмі

У поліції розповіли подробиці вбивства письменника Вакуленка і ще трьох цивільних в Ізюмі

Фото
Укрінформ
Поліція назвала імена підозрюваних у вбивстві письменника Володимира Вакуленка та ще трьох цивільних чоловіків під час окупації села Капитолівка Ізюмського району, це Владислав Нескородьєв і Сергій Удоденко з Луганська, які вже мали судимості за крадіжки та злочини, пов’язані з наркотиками.

Про це повідомив журналістам заступник начальника ГУ Нацполіції в Харківській області - керівник слідчого управління Сергій Болвінов, передає кореспондент Укрінформу.

За його інформацією, Удоденко (1974 р.н), застрелив Вакуленка за наказом командира - Владислава Нескородьєва (1990 р.н). Обидва з Луганська та раніше притягалися до кримінальної відповідальності за крадіжки та наркозлочини. Слідство вважає, що вбили письменника 24 березня 2022 року. До того - 22 березня - його викрали з дому разом із хворим сином, знущалися та били.

“Відпустили і через день знову забрали. Ми знаємо, що Володимира Вакуленка катували перед стратою, змушували роздягатися, шукали татуювання тризуба, били, оскільки на тілі вбитого вже потім експерти побачили два зламані пальці на лівій руці. Скалічене і розстріляне тіло письменника ці нелюди скинули просто з дороги. Тіло Вакуленка першим оглянули чоловіки, які здійснювали роботи ритуальної служби в Ізюмі. Про те, що на узбіччі дороги до Капитолівки лежить труп, повідомили їм російські військові, а сталося це вже в травні, приблизно за два місяці після розстрілу. Тоді тіло письменника й потрапило до масового поховання в могилу під номером 319”, - розповів Болвінов.

Однак у цій справі є ще троє жертв: розстріляні чоловіки у віці 51, 59 і 76 років. Одне тіло також виявлено на місці масового поховання в могилі під номером 430. “Його затримали та вбили через те, що він був колишнім учасником АТО. А двох інших цивільних схопили в лісі. Окупанти вирішили, що вони вивідують і передають Збройним силам України російські позиції. Але насправді чоловіки пішли туди за шишками для самовара. В ту пору було дуже холодно, не було світла, тож люди знайшли старий самовар”, - поінформував Болвінов. Він запевняє, що слідство має беззаперечні докази того, що цих людей так само вбили “Лев” та “Удод”. Чоловіків розстріляли в лісі, зовсім поруч із житловими будинками. Їхні тіла знайшли у неглибокій ямі, закиданій гілками. До розстрілу цих трьох цивільних тримали у погребі будинку №14 по вулиці Лугова. Один зі свідків, якого окупанти схопили 24 березня та привезли в цю катівню, бачив на подвір’ї рюкзак письменника Вакуленка.

Вбивство письменника Вакуленка: будинок і погреб, де росіяни утримували та катували людей /Фото: поліція Харківщини

“Як виглядає цей рюкзак, знало все село. Володимир завжди ходив із ним”, - говорить житель Капитолівки Євген Я.

На рюкзаку були патріотичні нашивки, шеврони ЗСУ.

За словами Болвінова, з особливою жорстокістю окупанти били колишнього учасника АТО.

“Вони клали його обличчям на підлогу, стріляли з пістолета біля тіла та голови. Тому від уламків від куль та від плитки, на яких він лежав, він весь був в крові”, - сказав керівник слідства.

Читайте також: Влада Ізюма просить про допомогу у пошуку родичів 42 загиблих із масового поховання

Відомо, що обидва підозрюваних у вбивстві зустрічалися з місцевими дівчатами. Жінки виїхали до Росії, та згодом повернулися в Україну.

“Слідство багато з ними працювало, що вони якомога більше надали інформації, розповіли все”, - зазначає Болвінов.

Свідки, місцеві жителі, розповіли, що виконавець наказів неодноразово вихвалялися, що його командир сам не вбивав, нібито боячись крові. У розмовах окупанти говорили, що вбили одного “нацика”, атошника та двох із лісу, які ходили за шишками.

Як повідомлялося, 14 листопада правоохоронці заявили, що встановили особи вбивць письменника Вакуленка - це бойовики так званої “ЛНР” із позивними “Лев” і “Удод”.

Фото: Юлія Байрачна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-