Гранти УІК на видавництво книжок: торік зі 150 мільйонів використали лише 82

Гранти УІК на видавництво книжок: торік зі 150 мільйонів використали лише 82

Фото
Укрінформ
Гранти інституційної підтримки для видавців посприяли випуску 2,5 млн примірників книжок.

Про це повідомила директор Українського інституту книги Олександра Коваль під час презентації в Укрінформі результатів двох програм - поповнення фондів публічних бібліотек та надання грантів інституційної підтримки у 2020 році, передає кореспондент агентства.

«За гранти інституційної підтримки було видано 2,5 млн примірників книжок. Це після того, як видавці їх продадуть, допоможе їм трохи фінансово стабілізуватися. Серед цих книжок є справді унікальні. Я щаслива, що завдяки цій програмі такі книжки, як «100 митців. Імена України», видана сумським видавництвом «Університетська книга». Інакше вона б не вийшла. Вони підготували макет, але коштів на друк не було. Це комплексний, дуже цікавий проєкт для популяризації української культури», - сказала Коваль.

Вона висловила сподівання, що і в 2021 році буде ця програма, і що коштів на бібліотечну закупівлю виділятиметься все більше – як з державного, так і з місцевих бюджетів.

Читайте також: Ткаченко вірить, що звичка українців читати врятує видавництва

Водночас президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін додав, що «викрутаси» навколо документів і порядку надання цієї інституційної допомоги на рівні Міністерства фінансів, Кабінету Міністрів призвели до того, що реалізація програми інституційної підтримки почалася лише в грудні. А книга, зазначив він, це надзвичайно специфічний продукт з точки зору її виробництва – не можна сьогодні дати дозвіл і завтра отримати готову книжку.

«Позитивна комунікація Міністерства фінансів з Міністерством культури, з Інститутом книги і швидкий пошук найбільш привабливого варіанта реалізації цієї програми дозволили б вирішити більше питань. Але сьогодні маємо те, що маємо, бо із 150 млн було використано лише 82 млн. І головна причина в тому, що більшість видавців, які не ризикнули подавати свої заявки на отримання інституційної допомоги, були переконані, що не встигнуть в ті мінімально припустимі строки реалізувати цю програму. Але програма була зроблена, і вона стала досить дієвою підтримкою для 94 видавництв, які знаходились у надзвичайно скрутному становищі», - констатував Афонін.

Читайте також: Для бібліотек держава торік закупила понад 380 тисяч книжок

Як повідомлялося, за кілька тижнів УІК буде готовий повідомити про дату початку закупівлі у поточному році. У 2020 році інститут здійснив дві великі програми – вже традиційну програму поповнення фондів публічних бібліотек та програму, над якою він працював вперше, – це гранти інституційної підтримки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-