Для бібліотек держава торік закупила понад 380 тисяч книжок

Для бібліотек держава торік закупила понад 380 тисяч книжок

Фото
Укрінформ
За Програмою поповнення фондів публічних бібліотек, попри зменшення фінансування, до них надійшло 827 назв книжок – і це понад 380 тисяч примірників.

Про це повідомив під час презентації результатів Програми в Укрінформі начальник відділу підтримки книговидання Українського інституту книги Юрій Марченко, передає кореспондент агентства.

«Маємо знаковий показник – це 3201 назва книжок, яка була запропонована, а закуплено було 827 назв книжок. Тобто конкурс був доволі високий. Ми вже наперед знали, що буде 600 бібліотек, які отримають книжки, з тим, щоб нові надходження потрапили в бібліотеки, які готові працювати з ними сучасно, по-новому. Експертні ради працювали за трьома напрямками: з оцінювання художньої літератури для дорослих; нехудожньої літератури для дорослих; з оцінювання літератури для дітей та юнацтва. Закуплено було понад 380 тисяч примірників книжок на загальну суму понад 47 млн грн», - сказав Марченко.

Він зазначив, що загалом за три роки, які УІК працює над цією програмою, понад 2 млн книжок надійшли до бібліотек, і вони мають охопити 15 млн читачів.

«Серед книжок, які цього року поповнили бібліотеки, - насамперед книжки для дітей, і це ще одна наша стратегічна лінія. Для того, щоб утримати тенденцію читання в Україні, нам треба, щоб призвичаювались читати від самого дитинства», – наголосив Марченко.

Читайте також: МКІП та Інститут книги запускають всеукраїнську акцію з промоції читання

Він нагадав, що Інститут книги підхопив Програму закупівлі у 2018 році, і нині, в умовах, коли реформується бібліотечна система слідом за децентралізацією, яка відбувається в країні, коли скорочується фінансування бібліотек на місцях, централізовані державні закупівлі залишаються чи не єдиним джерелом поповнення бібліотечних фондів.

«Увага до закупівель у суспільстві надзвичайно висока. І ми в інституті дуже відповідально ставимось до цієї роботи, працюємо максимально прозоро, дотримуючись вимог законодавства – а саме порядку відбору і закупівлі книжкової продукції», – зауважив представник УІК.

Він констатував, що «на жаль, маємо складну статистику», але, попри зменшення фінансування, УІК намагається, щоб назв книжок в бібліотеки надходило якнайбільше.

Читайте також: Ткаченко вірить, що звичка українців читати врятує видавництва

Водночас Марченко порівняв два роки – 2017-ий і 2020-й, коли було закуплено книжок на 47 млн грн.

«Але у 2017 році книжки купили у 43 видавців, а в минулому – у 79. У 2017 році було закуплено 138 назв книжок, у 2020 – 827 назв. Тобто ми тримаємо лінію на те, щоби участь у програмі закупівель брали якнайбільше видавців», - підкреслив він.

Марченко також додав, що в грудні 2020 року всі видавці отримали гроші за поставлені книжки, а зараз книжки ставляться на облік і вже доступні читачам у бібліотеках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-