В Україні цьогоріч зареєстровано понад 13 тисяч нових випадків ВІЛ-інфекції

В Україні цьогоріч зареєстровано понад 13 тисяч нових випадків ВІЛ-інфекції

Укрінформ
В Україні за десять місяців цього року зареєстровано понад 13 тисяч нових випадків захворювання на ВІЛ.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я МОЗ.

“Протягом січня-жовтня цього року у нашій країні офіційно зареєстровано понад 13 000 випадків ВІЛ-інфекції, більш ніж 6 000 випадків СНІДу та майже 2,5 тисячі смертей, зумовлених СНІДом”, - йдеться в повідомленні.

Загалом в Україні, за даними ЦГЗ, станом на 1 жовтня під медичним наглядом перебувало 136 тисяч ВІЛ-інфікованих громадян. При цьому у відомстві зазначили, що рівень поширеності ВІЛ серед української молоді віком 15-24 роки має стабільну тенденцію до зниження, що може свідчити про ефективність профілактичних заходів і стабілізацію епідемічної ситуації щодо ВІЛ-інфекції.

Читайте також: Сьогодні - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Також у ЦГЗ запевнили, що Україна забезпечена всіма новітніми препаратами для лікування ВІЛ.

Водночас у центрі констатували, що найпоширенішим шляхом інфікування ВІЛ станом на 1 листопада цього року залишається статевий шлях передачі інфекції.

Як повідомлялося, щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. День проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1988 році; відзначається за підтримки Генеральної асамблеї ООН.

Читайте також: В Україні майже половина хворих на ВІЛ не знає про свій статус

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – це кінцева стадія інфекційного захворювання, викликаного вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Цей вірус вражає спеціальні клітини крові (лімфоцити), які відповідають за захист організму людини від різних мікробів та пухлин, і поступово вбиває ці клітини. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців і років, знижується, і це призводить до виникнення різних захворювань, перш за все інфекційних, що вражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему та ін.

СНІД уперше виявлений у США у 80-х роках.

Читайте також: МОЗ закликало українців пройти тестування на ВІЛ та гепатит

Від початку епідемії у світі 74,9 млн осіб інфікувалися ВІЛ та 32 млн померли від хвороб, викликаних СНІДом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-