"Додому” та “Атлантида”: українське кіно покажуть на фестивалі в Австрії

Укрінформ
У Відні з 24 жовтня по 6 листопада пройде найбільший австрійський кінофестиваль Viennale, на якому вперше буде представлена спеціальна програма українського кіно.

Про це повідомляє компанія “Артхаус Трафік”.

“В межах програми будуть показані чотири найновіші українські стрічки, які вже встигли завоювати міжнародне визнання, а також відбудеться вечірка для професійного нетворкінгу”, - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, українська програма, до якої увійшли стрічки-призери Венеції, Карлових Вар та Одеського кінофестивалю, познайомить глядачів з роботами нового покоління українських режисерів.

Драма “Додому” – повнометражний дебют режисера Нарімана Алієва. За сюжетом, у кримського татарина Мустафи помирає його первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями. Світова прем’єра фільму відбулася у конкурсній програмі “Особливий погляд” Каннського кінофестивалю. В Україні фільм було відзначено Гран-прі Одеського кінофестивалю – “Золотим Дюком”, який присуджується за підсумками глядацького голосування. Зараз фільм Алієва претендує на номінації Європейської кіноакадемії та представляє Україну як національного кандидата на премію “Оскар” у категорії “Найкращий міжнародний фільм”.

Читайте також: «Джокер» побив рекорд касових зборів у США в перші вихідні прокату

Світова прем’єра антиутопії “Атлантида” Валентина Васяновича відбулася у межах офіційної конкурсної програми “Горизонти” Венеційського кінофестивалю, де стрічку відзначили як найкращий фільм. “Атлантиду” було також представлено у програмі Contemporary World Cinema Міжнародного кінофестивалю у Торонто і в рамках спеціального шоукейсу Українського інституту та Одеського кінофестивалю для міжнародних відбірників і дистриб’юторів. Події фільму розгортаються у постіндустріальному майбутньому, після повернення окупованого Донбасу до складу України.

Комедія “Мої думки тихі” – дебютний повнометражний фільм режисера Антоніо Лукича. Вперше фільм було показано у секції East of West Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах, де “Мої думки тихі” удостоїлись Спеціальної премії журі. Українська прем’єра відбулася в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю, де робота Лукича отримала приз глядацьких симпатій, премію FIPRESCI за найкращий український фільм, премію за найкращу акторську роботу (Ірма Вітовська) та спеціальну згадку журі (Андрій Лідаговський). В основу сюжету лягла історія про молодого звукорежисера, для якого запис голосів закарпатських тварин може стати шансом переїхати до Канади. Однак це завдання виявляється набагато складнішим, коли головним супутником у новій роботі стає його мама.

Читайте також: Кіновсесвіт "Матриці" розширять двома новими фільмами, перезапусків не буде

Світова прем’єра документального фільму “Тато – мамин брат” Вадима Ількова відбулася у межах європейського фестивалю документального кіно Visions du Réel у Ніоні, Швейцарія, де стрічка отримала приз як найбільш інноваційний фільм міжнародної конкурсної програми. На Одеському кінофестивалі “Тато – мамин брат” відзначено преміями за найкращий український повнометражний фільм та найкращого українського режисера. Головний герой – відомий український андеграундний перформер Анатолій Бєлов. Богемний співак та художник стає батьком своєї п’ятирічної племінниці, коли психічне здоров’я його сестри погіршується.

Українська програма на Viennale організована Українським Інститутом спільно з компанією “Артхаус Трафік” в рамках Двостороннього року культури Австрія - Україна 2019.

Головне фото: фільм "Додому"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-