У Києві відкриється міжнародний фестиваль

У Києві відкриється міжнародний фестиваль "Кінолітопис-2018"

Фото
Укрінформ
ХV Київський міжнародний фестиваль документальних фільмів "Кінолітопис-2018" відкриється 22 листопада у столичному Будинку кіно.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у понеділок, 19 листопада, заявила директор фестивалю Лариса Єфименко.

"У п'ятницю, 22 листопада, о 18 год. у Синій залі Будинку кіно відбудеться урочисте відкриття ХV Київського міжнародного фестивалю документальних фільмів "Кінолітопис-2018", який триватиме до 25 листопада", - сказала Єфіменко.

Вона поінформувала, що відкриє фестиваль прем'єрний показ фільму "Володимир Яценко. Сімейний портрет" українського режисера Юрія Бадьянова. Ця стрічка розповідає про колишнього директора Державного музею українського образотворчого мистецтва та його родину, яка налічує п'ятьох художників.

А загалом до програми фестивалю включено 44 документальні стрічки. На конкурс було подано 34 фільми, з них 20 українських стрічок, решта були зняті самостійно або у співпраці документалістами з 11 країн, зокрема Польщі, Білорусі, Чорногорії, Болгарії, Росії, Португалії, Італії, Боснії і Герцеговини, Бразилії, Гвінеї Бісау, Норвегії та Швеції. Окрім того, до програми фестивалю увійшли 9 фільмів ретроспективної програми та ігрова стрічка "Таємний щоденник Симона Петлюри" режисера Олеся Янчука.

Єфіменко зазначила, що міжнародну програму "Кінолітопису" оцінюватиме професійне журі на чолі з кінознавцем, доктором філософських наук, академіком Національної академії мистецтв України Ганною Чміль, а національну - журі під керівництвом кінорежисера, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка Валентина Сперкача.

Прес-конференція з нагоди відкриття ХV Київського міжнародного фестивалю документальних фільмів / Фото: Багмут Павло, Укрінформ

Читайте також: Українська стрічка отримала головну нагороду на кінофестивалі в Севільї

Як поінформував голова Наглядової ради фестивалю, директор Державного підприємства "Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя" Микола Проданчук, переважна більшість попередніх фестивалів "Кінолітопис" були тематичними. Однак у нинішні часи доволі складно набрати на конкурс достатню кількість фільмів на певну тему, тому цьогоріч тематика фільмів різноманітна.

"Скоріш за все, вони будуть оцінюватися з точки зору якості та майстерності творців незалежно від тематики", - спрогнозував він.

Проданчук повідомив, що цього року на фестивалі "Кінолітопис" буде розпочато нову програму, присвячену містам-побратимам Києва Кракову і Тампере, а в майбутньому документальні фільми про міста-побратими столиці планується зробити одним з розділів фестивалю.

У рамках ХV Київського міжнародного фестивалю документальних фільмів "Кінолітопис-2018" також буде окрема програма, присвячена польському кінематографу. Глядачам будуть запропоновані фільми, представлені Польським інститутом у Києві.

Ще однією подією фестивалю, за задумом організаторів, стане майстер-клас "Реальне життя у сучасному кінематографі", який проведе директор департаменту театру і кіно в місті Порту Антоніо Коста Валенте, який брав участь у виробництві 92 фільмів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-