Премія PinchukArtCentre назвала переможців

Премія PinchukArtCentre назвала переможців

Фото
Укрінформ
Анна Звягінцева стала володаркою головної премії 5 конкурсу Премії PinchukArtCentre - загальнонаціональної премії для молодих українських художників віком до 35 років.

Про це повідомляє прес-служба PinchukArtCentre

"Анна Звягінцева отримала винагороду 250 000 грн, а також місячну резиденцію у майстерні міжнародно визнаного художника. Крім того, художниця автоматично увійшла до списку номінантів на здобуття Future Generation Art Prize 2019, всесвітньої премії у галузі сучасного мистецтва", - ідеться в повідомленні. 

Першу спеціальну премію отримав Микола Карабінович. Група художників – Ярема Малащук та Роман Хімей – здобула другу спеціальну премію. Крім суми 60 000 грн, PinchukArtCentre також запропонує місячну міжнародну резиденцію для кожного з лауреатів.

Микола Карабінович, Голос тонкої тиші, 2018
Микола Карабінович, Голос тонкої тиші, 2018

Переможців обрало і оголосило під час церемонії нагородження в Києві авторитетне міжнародне журі, у складі: Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre; Жанна Кадирова, художниця; Алісія Нок, куратор Центру Помпіду; Віктор Мізіано, куратор, головний редактор видання "Художественный журнал"; Даніел Музичук, куратор Muzeum Sztuki.

Анна Звягінцева, Пильові окуляри, 2017
Анна Звягінцева, Пильові окуляри, 2017
Анна Звягінцева, Розчерки, 2018
Анна Звягінцева, Розчерки, 2018

Представляючи Анну Звягінцеву, володарку головної Премії PinchukArtCentre 2018, журі зазначило: "Анна Звягінцева привернула до себе увагу журі завдяки її витонченій та точній мові форм... Вона визначає малюнок як форму відкритого письма, що виростає в скульптуру і простір. Її метод фіксує рух тіл і у повсякденні віднаходить особисте і колективне. Ми відзначаємо її цілісну практику та змістовний художньому потенціал".

Микола Карабінович Голос тонкої тиші, 2018. Фото: PinchukArtCentre
Микола Карабінович, Голос тонкої тиші, 2018. Фото: PinchukArtCentre

Коментуючи роботи володаря першої спеціальної премії Миколи Карабіновича, судді зауважили: "Журі було вражене видатною роботою Миколи Карабіновича. Ми відзначаємо її мінімалістичне і просте формулювання, що контрастно поєднується з комплексністю історичного і водночас дуже особистого наративу. Це перформативний жест-присвята, що віднайшов втілення у скромному тимчасовому монументі, який захоплює пам’ять репресованих, незалежно від їх етнічної чи національної належності".

Нагороджуючи Ярему Малащука та Романа Хімея другою спеціальною премією, журі підкреслило: "Ми відзначаємо спокусливу професійну художню мову фільму Яреми Малащука та Романа Хімея. В ньому показані люди у повсякденних ситуаціях і приділяється особлива увага деталям, плавно спонукаючи глядачів зануритись у захопливий досвід з неочікуваним поворотом, що відряджає їх з реальності до рівня піднесеного".

Приз громадськості сумою 25 000 грн отримала Аліна Клейтман за свою роботу "Спитай у мами". Переможець у цій номінації був відібраний на основі результатів голосування відвідувачів PinchukArtCentre протягом періоду з 22 лютого до 15 квітня 2018 року.

До шорт-листа, сформованого незалежною відбірковою комісією з більш ніж 650 заявок, увійшли 20 номінантів.

Куратором виставки 20 художників-номінантів премії PinchukArtCentre 2018 виступила Тетяна Кочубінська. Виставка працюватиме до 13 травня 2018 року, з вівторка по неділю від 12:00 до 21:00. Вхід вільний.

Фото: PinchukArtCentre 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-