В окупованому Криму кожна громада ПЦУ зазнала переслідувань - прокурор

В окупованому Криму кожна громада ПЦУ зазнала переслідувань - прокурор

Укрінформ
Діяльність кримської єпархії Православної церкви України фактично згорнута, кожна релігійна громада зазнала переслідувань.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний.

“Щодо кримської єпархії ПЦУ, на жаль, її діяльність у Криму фактично згорнута. Бо переслідування зазнавала кожна релігійна громада, заборонялись служіння, закривались церкви, забирали майно і так далі”, - сказав він.

Прокурор підкреслив, що Росія намагається встановити в тимчасово окупованому Криму монополію московської православної церкви.

“Вона відіграє одну з ключових ролей утримання в страху і покорі цивільного населення в Криму і РФ, використовується як ефективний пропагандистський механізм, щоб стерти в Криму українську ідентичність. Створюються псевдорелігійні мусульманські організації, щоб кримськотатарське населення асимілювати під російський світ, щоб вони працювали за одними наративами”, - сказав Поночовний.

Читайте також: Україна передала до МКС докази злочинів проти релігійних груп в окупованому Криму

Він додав, що стосовно кримських мусульман правоохоронна система окупантів працює за одним шаблоном, починаючи із 2016 року: проводяться обшуки, під час яких нібито знаходять релігійну літературу, що заборонена в Росії; після цього людей затримують, катують, порушуються їхнє право на справедливий суд і все закінчується ув'язненням в російських в'язницях на досить тривалі терміни.

“Те ж саме стосується свідків Єгови, яких затримують як і кримських мусульман. РФ максимально забезпечила монополію своєї церкви на півострові, щоб стерти будь-яку згадку про Україну, українську і кримськотатарську релігію, максимально колонізувати півострів”, - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, РФ продовжує репресії за релігійною ознакою в окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-