Україна має розробити свій підхід до когнітивної деокупації Криму - експерт

Україна має розробити свій підхід до когнітивної деокупації Криму - експерт

Укрінформ
Україна має розробити власний підхід до когнітивної деокупації Криму з огляду на унікальність ситуації.

Таку думку висловив під час форуму “26-2-14: Війна почалась у Криму” експерт з питань безпеки та стабільності, когнітивної деокупації Криму Дмитро Теперік, передає кореспондент Укрінформу.

«Ситуація у Криму унікальна. Ми намагаємося знайти паралелі в інших країнах, проте є розуміння, що обмежена кількість країн, досвід яких ми можемо застосувати щодо реінтеграції Криму. Це означає, що нам потрібна інтелектуальна мужність, потрібно розробити український підхід до когнітивної деокупації Криму. Звичайно, це слід робити з міжнародними партнерами, друзями, але перш за все це завдання Української держави і суспільства: обговорити такий підхід, питання, пов'язані з освітою, культурою, сприйняттям громадянами, їхніми страхами, вірою, поведінкою», - сказав Теперік.

Зокрема, за словами експерта, в Естонії проводили когнітивну деокупацію частини населення впродовж 33 років.

«Після радянської окупації ми зрозуміли, що цей процес складний, вимагає терпіння, зваженого підходу. Перш за все слід визнати, що люди, які жили під окупацією, були її заручниками і жертвами, отримували травми від окупаційної влади», - сказав він.

Читайте також: День спротиву окупації Криму символізує непохитну волю українського народу - Ташева

Теперік наголосив, що всі люди в одній країні належать до певної спільноти.

«Когнітивна деокупація – це не лише про людей, які живуть в Криму. Але і про всіх громадян України. Обговорення можна розпочати вже зараз. Є питання емоційного сприйняття майбутнього Криму. ...Зараз ми думаємо, як використати рекомендації експертів, щоб перетворити їх на практичну політику, трансформувати ідеї в заходи, які будуть реалізовані після деокупації Криму. Це потребує відкритості, хоробрості, чесності», - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, керівник Відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента України в Республіці Крим Євген Бондаренко заявив, що період когнітивної деокупації Криму займе від десяти років до одного покоління.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-