Політв'язень Шейхалієв не зміг взяти участь у «суді» через кровотечу з носа - адвокат

Політв'язень Шейхалієв не зміг взяти участь у «суді» через кровотечу з носа - адвокат

Укрінформ
У політв'язня Рустема Шейхалієва, засудженого Росією до 14 років ув'язнення у «справі Хізб ут-Тахрір», двічі починалася сильна кровотеча з носа, коли він мав брати участь у засіданні з розгляду апеляційної скарги на свій вирок через відеозв'язок із СІЗО №3. Його відвезли в медсанчастину.

Про це повідомила адвокат Ліля Гемеджі «Кримській солідарності», передає Укрінформ.

"Перша кровотеча сталася вранці. Шейхалієв перебував у камері та 10 хвилин не міг її зупинити. Він вимагав викликати фельдшера і відмовився брати участь у сьогоднішньому засіданні. Медик поставив йому укол, назви якого ні Шейхалієв, ні його захисник Ліля Гемеджі не знають, і допоміг зупинити кров", - йдеться у повідомленні.

Після цього чоловіка завели до камери, звідки він та інші фігуранти, засуджені у його справі, мали брати участь у засіданні. Але у Шейхалієва, як стверджується, знову пішла кров із носа. Цього разу кровотечу не могли зупинити більше 20 хвилин.

Фельдшер оголосив суду, що кримського татарина треба відвезти до санчастини при СІЗО – брати участь у засіданні він уже не зможе.

Гемеджі повідомила, що до засідання Шейхалієва мучив головний біль. А раніше чоловік розповів, що його турбує біль у грудях, але СІЗО відмовляється поставити йому точний діагноз та провести обстеження. У результаті кримському татарину зробили ЕКГ, але так і не поставили діагноз і не зробили призначень.

Правозахисники нагадують, що у 2023 році у цьому ж СІЗО помер 61-річний кримськотатарський активіст Джеміль Гафаров, який регулярно скаржився на здоров'я.

Рустем Шейхалієв був заарештований 27 березня 2019 року під час наймасовішої спецоперації російських силових структур проти кримських татар.

Читайте також: У російських колоніях тримають 150 політв’язнів Криму - правозахисники

24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд визнав кримськотатарського активіста винуватим у терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Шейхалієва засудили до 14 років позбавлення волі.

Раніше Укрінформ повідомляв, що адміністрація СІЗО №3 у російському Новочеркаську ігнорує прохання політв'язня Рустема Шейхалієва провести йому кардіологічне обстеження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-