Чубаров: Звільнення Криму стимулюватиме ухвалення закону про статус кримськотатарського народу

Чубаров: Звільнення Криму стимулюватиме ухвалення закону про статус кримськотатарського народу

Ексклюзив
Укрінформ
Ухвалення закону "Про статус кримськотатарського народу" прискориться з наближенням звільнення Криму.

Таку думку висловив у відповідь на запитання кореспонденту Укрінформу голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“Наближення звільнення Криму буде стимулювати скоріше його (законопроєкту, - ред.) прийняття”, - зазначив Чубаров.

За його словами, представити проєкт закону до 20 січня, коли в Україні відзначається День Криму, не вийде, оскільки у Верховної Ради наразі є більш актуальні пріоритети.

Водночас голова Кримськотатарського ресурсного центру (КРЦ) Ескендер Барієв вважає, що в разі імплементації закону «Про корінні народи України», а також внесення відповідних змін до Конституції України, потреби в законі «По статус кримськотатарського народу» не буде.

“Треба буде працювати над тим, щоб змінити 10 розділ Конституції України для того, щоб ми були впевнені, що у нас не адміністративно-територіальна автономія, якої не може бути в унітарній державі, а національно-територіальна автономія корінних народів, яка може бути в унітарній державі і буде зміцнювати унітарну державу”, - зауважив він.

Читайте також: У Києві презентували фільм про участь кримських татар у війні

Як повідомляв Укрінформ, у 2021 році був прийнятий Закон України «Про корінні народи України», яким було визнано корінними три народи: кримськотатарський, караїмський і кримчацький. Вони не мають власного державного утворення за межами нашої держави.

Роботу над законопроєктом «По статус кримськотатарського народу» вже кілька років ведуть представники Меджлісу кримськотатарського народу, члени представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, народні депутати України, експерти та науковці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-