СБУ заочно оголосила підозру протоієрею РПЦ з Криму, який займається постачанням дронів

СБУ заочно оголосила підозру протоієрею РПЦ з Криму, який займається постачанням дронів

Укрінформ
Служба безпеки України зібрала доказову базу на керівника військового відділу “Кримської митрополії” Російської православної церкви, колишнього настоятеля храму УПЦ (МП) у Сімферополі протоієрея Дмитра Кроткова, який сприяє збройній агресії РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

“Перебуваючи на тимчасово окупованому півострові, він організував збір коштів на потреби угруповань, що воюють проти Сил оборони України”, - ідеться у повідомленні.

За даними слідства, “благодійні внески” надходять на рахунки так званого “Спеціального гуманітарного центру” місцевої громади РПЦ, який очолив Кротков.

Одержані таким чином гроші фігурант використовує для оптової закупівлі ударних дронів, тепловізорів, портативних радіостанцій та антидронових рушниць.

Встановлено, що придбану продукцію Кротков особисто відвозив підрозділам російських військ, дислокованим у Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях.

Також під час перебування на лінії фронту він разом з іншими кліриками РПЦ освячував бойову техніку загарбників та “благословляв” їх на вбивства українців.

Крім того, у червні цього року після підриву росіянами Каховської ГЕС Кротков приїздив до постраждалих районів тимчасово захопленого лівобережжя Херсонщини.

Там він ”проповідував” кремлівські наративи щодо “причин” надзвичайної події і тим самим намагався штучно дискредитувати українських захисників.

Через свою публічну активність на користь країни-агресора Кротков є частим гостем у телеефірах російського пропагандиста Володимира Соловйова.

Як встановило розслідування, фігурант підтримав російських загарбників ще під час тимчасової окупації Криму.

Тоді він був настоятелем храму УПЦ (МП) у Сімферополі й разом з загарбниками намагався блокувати бригаду берегової оборони Збройних сил України у селі Перевальне.

За даними слідства, клірик у гучномовець закликав українських захисників здатися і перейти на бік ворога.

За це він отримав “посаду” у так званій "Кримській митрополії"РПЦ.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Кроткову про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Читайте також: РПЦ видала «патріарший календар» із ієрархами УПЦ МП - Євстратій Зоря

Оскільки зловмисник переховується на тимчасово окупованій території України, тривають комплексні заходи, щоб притягнути його до відповідальності за злочини проти Української держави.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді в Україні повідомили про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також у виправдовуванні збройної агресії Російської Федерації патріарху РПЦ Кирилу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-