Політв'язня Аметхана Умерова перевели з психіатричної лікарні до СІЗО

Політв'язня Аметхана Умерова перевели з психіатричної лікарні до СІЗО

Укрінформ
Кримськотатарського політв’язня з "п'ятої Бахчисарайської групи" справи Хізб ут-Тахрір Аметхана Умерова перевели з психіатричної лікарні до СІЗО в Сімферополі.

Про це повідомив "Кримській солідарності" адвокат Едем Семедляев, передає Укрінформ.

"Заарештованого в серпні 2023 року Аметхана Умерова з Бахчисарая перевели з Кримської республіканської клінічної психіатричної лікарні в СІЗО- 2 в Сімферополі", - йдеться у повідомленні.

13 листопада адвокат відвідав свого підзахисного в ізоляторі.

Захисник розповів, що це його перший візит до Умерова в слідчому ізоляторі після стаціонарної психіатричної експертизи, яка тривала 28 днів.

За словами адвоката, його перевели з одиночної камери, тепер разом з Умеровим ще троє ув'язнених. До проходження психіатричної експертизи упродовж двох місяців він перебував у камері один. Політв'язень розповів захисникові, що умови утримання "більш-менш задовільні, але режим дуже жорсткий".

Раніше заарештовані з "другої Джанкойської групи" вже скаржилися на жорсткий режим нового слідчого ізолятора - ув'язнені практично весь день знаходяться на ногах, їм забороняється сидіти і лежати з 6 ранку до 22 вечора. У камері 24 години на добу ведеться відеоспостереження. Спортом дозволено займатися тільки на майданчику і з дозволу працівників СІЗО.

Як повідомлялося, 24 серпня 2023 року російські силовики увірвалися з обшуками до будинків кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі Криму.

Співробітники ФСБ затримали шістьох кримських татар - Ремзі Німетулаєва, Руслана Асанова, Сейдамета Мустафаєва, Аметхана Умерова, Ельдара Якубова та Абдулмеджита Сейтумерова. Всім затриманим пред'явили підозри про участь у діяльності організації Хізб ут-Тахрір, яка заборонена в Росії.

Читайте також: Політв'язню Ісмету Ібрагімову перед етапом до колонії не дозволили зустрітися з рідними

19 жовтня 2023 року Київський районний «суд» Сімферополя залишив шістьох активістів із Бахчисарая під вартою на чотири місяці.

Раніше Укрінформ повідомляв, що кримськотатарському політв’язню з "п'ятої Бахчисарайської групи" справи Хізб ут-Тахрір Аметхану Умерову росіяни призначили проведення ще двох експертиз.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-